Modern feldolgozás

2023.02.11. 13:33

Moliére Don Juanját tűzte műsorra a Nemzeti Színház

A klasszikus darab több szokatlan szállal egészül ki annak érdekében, hogy a mű a 21. századi ember számára is átérezhetőbb legyen.

Mészöly Anna Donna Elvira és Simon Zoltán Don Juan szerepében Illusztráció/Moliére Don Juan című vígjátékának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2019. október 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Februártól látható a Nemzeti Színházban Moliére Don Juan, avagy a Kőszobor lakomája című darabja, a macedón Alekszandar Popovszki rendezésében.

A klasszikus darab több szokatlan szállal egészül ki annak érdekében, hogy a mű a 21. századi ember számára is átérezhetőbb legyen - olvasható a teátrum közleményében.

Ilyen például a Katona Kinga alakításában látható Donna Anna figurája, amelyet a rendező Puskin Don Juan kővendége című művéből kölcsönzött. Emellett beleírtak egy Udvaros Dorottya által megformált hatodik nőalakot is, aki mintegy anyafiguraként jelenik meg a darabban.

A rendező szerint Moliére komédiája tükröt mutatott a saját korának, és eszerint Don Juan egyértelműen negatív hős, annak ellenére, hogy valójában sosem hazudik, és a hódítási szándéka nem érne célt a környezete közreműködése nélkül. Alekszandar Popovszki úgy véli, hogy a mai világ viszonyai között is érdemes átgondolni ezt a történetet, hiszen a ma embere is minden nap ki van téve a csábításnak, hiszen a kapitalizmus megteremti a függőség környezetét, az elcsábulás függőségének feltételeit. 

Olyan világban élünk ma, amelyben minden dolognak ára van. Ez az ár meghatározza a dolgok iránti viszonyunkat. Azért van a művészet is krízisben, mert az maga is az üzleti élet része, önmaga eladására kényszerül. Minden szellemi tevékenység vagy gesztus, legyen az a legjelentéktelenebb, az áruba bocsátásról szól

 - fogalmaz a rendező a mű üzenetével kapcsolatban.

Don Juant Bordás Roland alakítja, aki A Mester és Margarita előadásában már együtt dolgozott Alekszandar Popovszkival. A színművész úgy véli, a rendező a figura furcsa, ambivalens őszinteségét helyezte a középpontba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában