MOZ.GO

2024.06.15. 22:58

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon – írja az MTI.

MW

Vecsei H. Miklós színész a Semmelweis című film forgatásán Budapesten, a BÁV egykori székházában 2022. augusztus 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A fesztivál szombaton rendezett díjátadó ünnepségén, a Veszprémi Petőfi Színházban Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, hogy Veszprém és környéke ideális színtér a filmezéshez, ám jóval több ennél. Európa egyik kulturális fővárosa, ahol a kultúra az emberi közösségeket gazdagítja, erősíti.

Káel Csaba filmipari kormánybiztos arról beszélt, hogy a fesztiválon teret adtak a 110 éves magyar animációnak, hiszen számos animációs film szerepelt a kínálatban.

Úgy fogalmazott, manapság egyre kevesebbet olvasnak az emberek, a mozgókép vált a fő információforrássá.

Huszonkét kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat a Nemzeti Filmintézet és Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezésében rendezett fesztiválon, melyet június 12. és 15. között tartottak Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

KOLTAI Lajos
Koltai Lajos, miután átvette a legjobb rendezőnek járó díjat a Semmelweis című filmért a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2024. június 15-én
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza. A legjobb női főszereplő díját a Cicaverzumért Törőcsik Franciska vehette át, míg a legjobb férfi főszereplő díját Bezerédi Zoltán kapta a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi Lászlónak ítélte a zsűri a Semmelweis-béli játékáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka vihette haza ugyanazért a filmért.
Idén először ítélték oda a legjobb producer díját, melyet Zákonyi S. Tamás kapott A nemzet aranyai című dokumentumfilmért. A diákzsűri díjat a Kojot négy lelke kapta. A közönség A nemzet aranyai című filmet találta a legjobbnak.

Ötfős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész volt. A zsűri tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Rohonyi Gábor vehette át a Bolond Istók című alkotásáért. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategória díját A nemzet aranyai című munkájáért Zákonyi S. Tamás kapta és szintén ő vehette át az idén először odaítélt legjobb producer díjat is. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Baska Barbara filmje, a Baska magyarul beszél nyert.

A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta. A legjobb egész estés animációnak Gauder Áron rendezésében a Kojot négy lelke bizonyult, mely a Diákzsűri díját is elnyerte. A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba vihette haza a Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki című munkájáért A legjobb tévésorozat kategóriában Madarász Isti rendezésében a Tündérkert – Kísértések korának ítélte a díjat a zsűri.

Az operatőrök között Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást találta a zsűri a Mesterjátszmáért. A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vehette át a Valami madarakért, a legjobb zeneszerző díját pedig Pacsay Attila kapta a Semmelweis zenéjéért. A legjobb vágó díját a Libertate '89 – Nagyszebenért Lemhényi Réka vihette haza, a legjobb díszlettervezőnek a Semmelweis világáért Pater Sparrowt tartotta a zsűri. A legjobb jelmez díját Zelenka Nórának ítélték a Majdnem menyasszony című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Tóth Anikó kapta a Tündérkert – Kísértések korának.

Második alkalommal adták át a Huszárik Zoltán-díjat

Átadták a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Veszprémben. Az elismerést Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer posztumusz kapta – közölte az MTVA sajtó és marketing irodája szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a közmédia kiemelt feladata a magyar mozgóképkultúra támogatása és új magyar filmalkotások bemutatása. Ennek szellemében hozta létre a Duna Médiaszolgáltató, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a „Huszárik Zoltán-díjat”. Az elismerést a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó kaphatja. A közszolgálati média ezzel a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjjal kíván hozzájárulni a kiváló szakember emlékének megőrzéséhez. Huszárik Zoltán kiemelkedő magyar filmrendező és forgatókönyvíró munkássága jelentős hatást gyakorolt a filmiparra, és hozzájárult a magyar film nemzetközi elismertségéhez. A rangos díjat elsőként Goda Krisztina rendező vehette át 2023-ban.

A Duna Médiaszolgáltató, az MTVA és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai alapján 2024-ben alapított Huszárik Zoltán-díjat második alkalommal Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producernek ítélték. Az elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a Veszprémi Petőfi Színházban, a család képviseletében fia, Vitézy Péter vette át.

„A Huszárik Zoltán-díjat anno azért alapította a közmédia, hogy az elmúlt évben vetítésre került kimagasló filmes teljesítményt jutalmazza – kicsit idén elkanyarodunk ettől, mert a Huszárik Zoltán-díjat egy olyan filmes, televíziós legendának ajánljuk, aki műfajtól függetlenül alkotott maradandót nem csak  a tavalyi évben, de hosszú évtizedeken keresztül” – emelte ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója a díjátadó gálán.

A tájékoztatás szerint alig egy évvel ezelőtt a magyar közmédia és a Nemzeti Filmintézet arra szövetkezett, hogy az elmúlt időszak kiváló magyar filmtermése elsőként a közmédiában kerüljön televíziós vetítésre, legyen az játékfilm, animáció, vagy dokumentumfilm. Csak az elmúlt egy évben csak magyar játékfilmből több mint tízezer percet vetített csak a Duna csatorna, többek között a Magyar Mozgókép Fesztivál színvonalas versenyfilmjeiből válogatva.

„A közmédia számára büszkeség, hogy Vitézy László több mint ötven éves szakmai pályafutása utolsó évtizedében készült filmjeit, mint például a Színésznő, vagy az Énekesnő a Duna csatornán láthatták először a nézők” – hangsúlyozta Pető Zoltán, az MTVA operatív vezérigazgató-helyettese a gálán.

A Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepélyes díjátadóján, a Veszprémi Petőfi Színházban június 15-én 22 kategóriában adták át a legjobb filmes szakembereknek a Magyar Mozgókép Díjakat.

A díjátadó gálát az M5 kulturális csatorna élőben közvetítette, a műsor újranézhető a Médiaklikk.hu oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában