Filmvilág

2024.06.13. 11:20

Káel Csaba: sikeres volt a magyar mozgókép ágazat elmúlt éve

Az elmúlt év sikeres volt a magyar mozgókép ágazatban, csúcsot ért el a Magyarországon forgatott produkciók száma és az itt elköltött összegek is - jelentette ki a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO megnyitóján.

MW

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO megnyitóján Veszprémben 2024. június 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Káel Csaba jelezte: 

a különböző filmes produkciókra Magyarországon tavaly elköltött összegek megközelítették az egymilliárd dollárt. London után Budapest a második nagy filmgyártó bázisa Európának, és ez a környezet a magyar produkciók minőségében is meglátszik 

- tette hozzá.   

A Magyar Mozgókép Fesztivál idei névváltoztatásáról szólva elmondta: az új MOZ.GO név a dinamizmusra is utal, és céljuk továbbra is minél több emberhez eljuttatni a magyar alkotásokat.   

A fesztiválon mozi, televízió és streaming felületekre készült produkciók is láthatók különböző műfajokban - emelte ki. Mások mellett vetítik majd a Szegény Párák című filmet, amellyel Mihalek Zsuzsa idén a legjobb díszletért járó Oscar-díjat vihette haza, valamint a Dűnét is, amelyért pedig Sipos Zsuzsanna kapott Oscar-díjat 2022-ben.   

Résztvevők a Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO megnyitóján Veszprémben 2024. június 12-én
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a művészetek és a kultúra nem csak a szabadidő eltöltésének módjai, hanem közösségteremtő és gazdaságélénkítő eszközök is.   

A Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi együttműködésével megvalósuló mozgókép fesztivál mára a magyar filmművészet nyári találkozóhelyévé vált

- hangsúlyozta a tárcavezető.   

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) Veszprém polgármestere három szakaszra osztotta a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó rendezvényeket. A felvezető években több rendezvényt is indítottak - ilyen volt a mozgókép fesztivál elődje, a filmpiknik is - majd 2023 az ünnepről szólt, most pedig azért dolgoznak, hogy tovább tudják vinni az olyan jól bevált programelemeket, mint a MOZ.GO.   

A megnyitó előtti pohárköszöntőjében Csáky Attila fesztiváligazgató örömét fejezte ki, hogy van egy hely, ahol lehet beszélgetni a magyar filmekről, beszélgetni arról, hogy ki mit csinált az elmúlt évben, és arról, hogy hol tart a magyar film.   

A megnyitót követően a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítését tartották a veszprémi História Kertben, amelyen az alkotók és a szereplők közül is többen megjelentek.   

A szerdán kezdődött Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO programjain szombatig mintegy száz magyar filmet mutatnak be Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, összesen tizenkét helyszínen.   

A fesztivál a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével valósul meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában