népművészet

2017.07.28. 19:16

Arany János munkásságának is emléket állítottak idén a népi iparművészek

A szabadon választott alkotások mellett idén a 200 éve született Arany János munkásságának is emléket állítottak azok a népi iparművészek, akiknek alkotásait beválogatták a Magyar Kézművességért Alapítvány idei tárlatára, amely Budapesten, a Duna Palotában nyílt meg pénteken.

Budapest, 2017. július 28. A Magyar kézmûvesség - 2017 és az Arany János költészete - kézmûves szemmel címû kettõs tematikájú kiállítás a Duna Palotában 2017. július 28-án. A szabadon választott alkotások mellett idén a 200 éve született Arany János munkásságának is emléket állítottak azok a népi iparmûvészek, akiknek alkotásait beválogatták a Magyar Kézmûvességért Alapítvány idei tárlatára. MTI Fotó: Kovács Attila

A 230 alkotás egyik része azt tükrözi, hogy az alkotók hogyan látják korunkat, másik része pedig azt, hogy hogyan viszonyul a magyar költészethez emelte ki Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, a Magyar kézművesség – 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel című tárlat megnyitóján..

„Egy népnek a saját hagyományaira, saját kultúrájára kell támaszkodnia, őriznie kell az anyanyelvét, a természettel való közvetlen kapcsolatát, a kétkezi alkotásban rejlő kifejezőkészséget, amelyek az ember lényegét jelentik. Ezért nagy érték ez a kiállítás és az azt bemutató album is”

– hangsúlyozta Németh László.

Az idei pályázaton magyarországi és határon túli magyar művészek maximum három olyan alkotással vehettek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. A kiírás első részére olyan szabadon alkotásokat lehetett beadni, amelyek egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát tükrözték vagy a hagyományokat a 21. század igényeivel ötvözték.

A kiírás második részére nevezőktől Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve a költő verseinek tartalmát megelevenítő jeleneteket vagy azok szereplőit ábrázoló alkotásokat vártak, de lehetett pályázni a művekben szereplő alakok öltözeteivel, használati tárgyaival is.

A legjobb munkákból nyílt tárlat a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben augusztus 27-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában