Ország-világ

2021.02.06. 14:56

Azonosították Mátyás király természetes fiát és unokáját

A lepoglavai pálos kolostor főoltára előtti sírból vett csontmintákból a sikeres DNS kinyerése után a Magyarságkutató Intézet szakértői meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt, ami a két mintában megegyezik.

A Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóján rendezett ünnepi gálán Mátyás király szobra díszkivilágításban az erdélyi város főterén 2016. augusztus 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Biró István

Ez az eredmény a történeti adatokat megerősítve azt jelenti, hogy a genetikai adatok is az apa-fiú leszármazást mutatják. Tehát minden adat azt bizonyítja, hogy a sírokban valóban Mátyás király természetes fia és unokája, Corvin János és Corvin Kristóf nyugszik – közölte az EMMI sajtóosztálya.

Ezzel meghatározásra került az a DNS (genetikai) profil, amivel a Hunyadiak valamennyi felmenőjét és leszármazóját azonosítani tudjuk – írták.

Borítókép: a Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóján rendezett ünnepi gálán Mátyás király szobra díszkivilágításban az erdélyi város főterén 2016. augusztus 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában