Szakmai fórum

2021.08.04. 13:28

Második alkalommal nyitja meg szabadegyetemét a Hagyományok Háza

A szervezők a rendezvényre az egész Kárpát-medencéből várnak szakembereket.

SONY DSC

Forrás: Hagyományok Háza

A Maros megyei település, Mikháza ad otthont augusztus 8-án a Hagyományok Háza második szabadegyetemének. Az egész napos eseményen az érdeklődők a gazdag kulturális programok mellett a hagyományápolás gyakorlati kérdéseivel ismerkedhetnek.

Az elmúlt évi kihagyás után a szervezők az eseménybe az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványt, a stratégiai civil partnereket, valamint a romániai hivatásos együtteseket is bevonják. A program fontos témája lesz az adminisztratív, pályázatos tanácsadás mellett a különböző gyakorlatok bemutatása az élő hagyományátadás minden szintjén. A kulturális programokat a Csűrszínházban tekinthetik meg a látogatók.

Sándor Ildikótól, az Intézmény Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője arról is beszámolt, hogy az események között szerepel majd a digitális múzeumpedagógia, a népszerű Folkkocsmakvíz, valamint az Országos Népművészeti Kiállítás virtuális változatának bemutatása is. Esti főprogramként pedig a Maros Művészegyüttes Közös kincs című előadását élvezheti a közönség. A szervezők a gyermekekkel érkezőknek kézműves foglalkozásokat és gyermektáncházat is tudnak ajánlani.

A nagyprogrammal párhuzamosan intenzív, szakmai programok is lesznek, amelyek tapasztalatait a kilátogató szakemberek későbbi munkájukban hasznosíthatnak. A feldolgozott témák között szerepelni fog például a kulturális marketing, a rendezvényszervezés, a turnék lebonyolítása, valamint népművészethez kapcsolódó zsűrizés és minősítés is.

Szeretnénk, ha a szabadegyetem egy fontos szakmai fórummá fejlődne, így az egész Kárpát-medencéből várunk szakembereket – fogalmazott a műhely vezetője.

A rendezvényre Erdély különböző részeiről érkeznek néptánc- és zeneoktatással foglalkozó csoportok vezetői, pedagógusai, valamint a néphagyomány iránt aktívan érdeklődő magánszemélyek is.

A szabadegyetemmel kapcsolatban további információk a Hagyományok Háza honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában