Ország-világ

2021.01.07. 14:29

Még idén megnyílik a városligeti Magyar Zene Háza és a komáromi Csillagerőd is (videó)

Eddig mintegy másfél millió látogatót vonzottak a Liget Budapest projektben megvalósult fejlesztések a Városligetben, ahol idén is folytatódnak az átadások, az év végén például megnyílik a Magyar Zene Háza is.

Szigetköz Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A Liget Budapest projekt történetének eddigi legsikeresebb évét zárta: a közönség birtokba vehette a Városligeti Sportcentrumot és a 2 kilométeres futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb kutyás élményparkot is. Ezzel már csaknem 150 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a parkban – közölte a projekt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Baán László.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa kiemelte, hogy 2020-ban mérföldkőhöz érkezett a Városliget autómentesítése is, átadták ugyanis a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, melynek felszínén – a korábbi parkoló helyén – promenádot alakítottak ki több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

A komáromi Csillagerőd
Fotó: Mohai Balázs / MTI

De a fejlesztések sem állnak le: 2021 végén megnyílik például a Magyar Zene Háza és a Liget projekt részeként megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd, majd 2022 tavaszán a Néprajzi Múzeum is.

A parkrehabilitáció következő ütemében megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, a Dózsa György út mentén új szakasszal bővül a promenád, visszatér a Ballon kilátó, valamint az új Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik – tette hozzá.

Baán László emlékeztetett arra, hogy

a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu tervei alapján épülő Magyar Zene Házát a világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a napokban az amerikai CNN hírtelevízió.

A ház kivitelezése jó ütemben halad, az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete és az egész Európában legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, hatalmas üvegfalai már láthatók, tavasszal pedig megkezdődik az állandó kiállítás építése is – mondta el.

Az új intézmény komplex zenei beavatóhelyként működik majd, amelynek sokszínű programkínálata a zene és a hangok világának számtalan élményét tárja a látogatók elé: interaktív zenetörténeti kiállításokat, koncerteket, zenepedagógiai foglalkozásokat. A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a romos Hungexpo irodaházak helyén. A látogatók elől évtizedekig elzárt terület újranyitásával több ezer négyzetméter megújított zöldfelületet is visszakapnak a parkhasználók – emelte ki a miniszteri biztos.

Hozzátette: már elérte legmagasabb pontját az új Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete is, melynek kivitelezése jó ütemben halad a korábbi parkoló helyén, az 56-osok terén.

Már látható az épület majdan két domboldalt képező íves szerkezete, míg a kiállítótereknek is helyet adó, föld alatti szinteken jelenleg a szakipari munkákat végzik.

Az új Néprajzi Múzeum nemzetközi elismerést is kiváltó, díjnyertes épületét magyar építészek tervezték
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjtemény több mint száz éves történetében először költözhet a saját igényei szerint kialakított, világszínvonalú otthonba, amelyben az eddigi, Kossuth téri épülethez képest több mint háromszor nagyobb kiállítótér áll majd rendelkezésre a gazdag gyűjteményi anyag bemutatására – közölte.

Baán László kitért a projekt további beruházásaira is. A kormány továbbra sem tett le Európa jelenleg legnagyobb kulturális fejlesztése, a Liget Budapest projekt teljes körű megvalósításáról, azt továbbra is a nemzet és a főváros érdekében álló fejlesztésnek tekinti – hangsúlyozta.

Az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria, az 56-osok tere és az Ajtósi Dürer sor sarkán lévő betonfelületre tervezett Városligeti Színház és a Közeledési Múzeum eredeti tervei alapján megépülő Magyar Innováció Háza semmiféle zöldfelület-veszteséget nem jelentene, hiszen mindegyik tervezett épület helyén korábban is épületek álltak, ám azok megvalósítását a főváros vezetése egyelőre akadályozza – jegyezte meg.

Mindhárom kulturális intézmény érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik, de a miniszterelnök jelezte, hogy azokat a fejlesztéseket nem valósítják meg, amelyeket a főváros új vezetése nem támogat – mondta el Baán László.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a projektnek köszönhetően 5 százalékkal nő a Városliget zöldfelülete. Nemcsak a mennyiségre figyelnek azonban, hanem a minőségre is – jegyezte meg:

a parkban már mintegy 150 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek csaknem 500 lombos fát, több mint 70 ezer cserjét és 140 ezer évelőt.

A Városliget Zrt. ugyanakkor nem csupán fejleszt, hanem üzemeltet is – hívta fel a figyelmet Gyorgyevics Benedek, hangsúlyozva: a park működtetésében ugyanolyan világszínvonalra törekednek, mint ami a beruházásokat jellemzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában