Szenvedés és remény

2018.04.20. 15:34

New Yorkba utazik a Nemzeti Múzeum keresztényüldözésről szóló kiállítása

Washington és Budapest után április 23-tól a New York-i Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ Bartók-termében lesz látható a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben - Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítása.

Budapest, 2017. szeptember 15. Érdeklõdõk az Ars Sacra Fesztivál keretében rendezett Kereszt-tûzben címû kiállításon Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. szeptember 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A közel-keleti térség humanitárius katasztrófáira, a terrortámadásokra és a háborús konfliktusokra koncentráló tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának kezdeményezésére és támogatásával jött létre az MNM, a Migrációkutató Intézet és az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete együttműködésében – emlékeztetett a múzeum pénteki közleménye.

Mint az MNM kiemelte, a legfrissebb kutatási eredmények alapján összeállított, szokatlan installációba ágyazott tárgykollekció és fotóanyag a sokat szenvedő közösségek közül a keresztényekre fókuszál, miután az elmúlt évek eseményei korábban soha nem látott mértékben rázták meg közösségeiket és gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését. Az emberek ellen elkövetett erőszak mellett az épített örökség elleni támadások is mindennaposak: a keresztények kultikus helyei a terroristák számára a pogányság jelképei, amelyeket el kell pusztítani. A támadások célja egyrészt a szimbolikus jelentőségű épületek megsemmisítése, másrészt pedig a lakóházak lerombolása.

A magyar kurátorok által rendezett kiállítás a Közel-Kelet keresztény közösségei mellett figyelmet fordít az Iszlám Államra és más terrorszervezetekre is, hangsúlyozva, hogy a szélsőséges, dzsihádista csoportok és a muszlimok közé nem tehető egyenlőségjel.

A különleges tárlat a drámai pillanatok, a kilátástalanság, az állandó veszély bemutatása ellenére nem pesszimista hangvételű. Bemutatja a reménységet tápláló kezdeményezéseket, amelyek célja a probléma hangsúlyozása mellett az otthonmaradás, az újjáépítés és a hazatérés elősegítése – hangsúlyozta a közlemény.

A kiállítás először 2017 őszén a Magyar Nemzeti Múzeumban, 2018 februárjától pedig a washingtoni magyar nagykövetségen volt látható.

Borítóképünkön érdeklődők a Kereszt-tűzben című kiállítás budapesti, a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett állomásán 2017. szeptember 15-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában