októberi hangversenyeivel

2021.10.13. 16:20

Varga Tibor előtt tiszteleg a Pannon Filharmonikusok zenekar

Pécsen és Budapesten, négy gyerek hegedűvirtuóz közreműködésével ad koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) a 100 éve született világhírű hegedűművész és tanár, Varga Tibor előtt tisztelegve – közölte az együttes.

A zenekar közleménye szerint Varga Tibor fia, Varga Gilbert, a PFZ vezető karmestere édesapja munkásságának méltó megidézésére tizenéves ifjú hegedűvirtuózokat hívott meg a két koncertre. A zenekarral Edna Unseld, Laurentia Jinan Woo, Mariam Abouzahra és Seohyun Kim lép színpadra a pécsi Kodály Központban október 14-én és a Zeneakadémián október 18-án.

A tehetséggondozás és a jövőépítés gondolata köré épülő hangversenyeken a 210 éves zenekar 210 pedagógus számára biztosít díjmentes belépést a Zeneakadémiára és a Kodály Központba.

Az emlékhangversenyek műsorát a világverseny-győztes fellépők kedves darabjai képezik, így Mozart, Manuel de Falla, Beethoven, Saint-Saëns, Fritz Kreisler és Csajkovszkij művei csendülnek fel Varga Gilbert vezényletével.

A koncertek előtt bemutatják azt az interjúfilmet, amelyet a PFZ forgatott Varga Gilbert karmesterrel és Kelemen Barnabás hegedűművésszel a hangversenyekhez kapcsolódóan, a tehetséggondozás témáját is érintve.

Varga Tibor Győrben született 1921-ben, pályája során hegedűművészként, karmesterként és zeneszerzőként is bemutatkozott. Tízévesen már Mendelssohn hegedűversenyét játszotta. A Zeneakadémia elvégzése után csaknem tíz évvel Londonba emigrált, majd a németországi Detmoldban évtizedeken át tanított a zeneakadémián, és fellépett Európa meghatározó zenekarainál vendégkarmesterként.

1967-től évente rendezték meg a Tibor Varga Nemzetközi Hegedűversenyt, melyen a világ ifjú hegedűs tehetségei találkozásra és bemutatkozásra kaptak lehetőséget. 1974-ben egy alapítványt is létrehozott, amely szintén az ő nevét viseli.

Közreműködött a győri zenei szakképzés megszervezésében, ahol az egyetem zeneművészeti intézete ma is a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet nevet használja. 1988-ban állandó konzervatóriumot is alapított, amely 2002 óta Conservatoire Supérieur et Académie de Musique Tibor Varga néven működik.

A tanítás és a fiatal tehetségek felkarolása végigkísérte egész életét. Önálló metodikát dolgozott ki a hegedűtanításra, amelyet publikált is egy elméleti és hét gyakorlati kötetben. Tanítványai a mai koncertélet vezető szólistái és koncertmesterei között kaptak helyet – hangsúlyozták a közleményben.

A koncertekről bővebb információ a pfz.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában