az anyagi támogatásról is lemondtak

2018.09.04. 16:40

Babos és Fucsovics nem kér többet a teniszszövetségből

Babos Tímea és Fucsovics Márton nem kíván együttműködni a továbbiakban a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ).

Timea Babos of Hungary in action during the first round of the 2018 US Open Grand Slam tennis tournament, at Billie Jean King National Tennis Center in Flushing Meadow, New York, USA, August 28th 2018, Photo Rob Prange / SpainDPPI / DPPI

Fotó: DPPI

A Babos Tímea Facebook-oldalán kedden megjelent állásfoglalás szerint a két éljátékos „nem kíván a szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adja a nevét egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján”.

A két teniszező hangsúlyozta, hogy nem tart igényt anyagi támogatásra a szövetségtől.

„Járjuk a magunk útját, büszkén képviseljük Magyarországot a WTA és az ATP Tour-versenyeken, és bízunk benne, hogy az olimpiai kvalifikációs időszak kezdetéig sikerül rendezni ezt a nem egészséges helyzetet.

Örömmel vettük Szűcs Lajos elnök úr vasárnapi levelét és természetesen vele, mediátor nélkül is szívesen értekezünk a magyar tenisz helyzetéről.

A továbbiakban nem kívánunk az üggyel foglalkozni, teniszezők vagyunk, a labda a pálya túloldalán pattog”

- olvasható a közleményben.

A vita másfél hete került nyilvánosságra, amikor Fucsovics közösségi oldalán tájékoztatta rajongóit, hogy nem biztos a szereplése a válogatott szeptemberi Davis Kupa-találkozóján, mivel a szövetség nem biztosítja a szükséges feltételeket, és nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez. A világranglistán 41. teniszező jelezte, hogy próbált kiállni társaiért, egyeztetni a szövetséggel, ám nem járt sikerrel, az MTSZ választ sem adott kérdéseire. Hosszú bejegyzésében a Davis Kupa-kapitányt is bírálta, mint ahogy azt is, hogy három héttel a csehek elleni mérkőzés előtt meg sem keresték őt a mérkőzéssel kapcsolatban.

Az MTSZ egy hosszabb közleményben reagált, olyan adatokat hozott nyilvánosságra, melyek megítélése szerint az üggyel kapcsolatban segítik a közvéleményt a megalapozott és tárgyilagos vélemény kialakításában. Ebben többek között szerepelt Sávolt Attila, Fucsovics edzőjének fizetése. Fucsovics és a páros világranglistát vezető Babos, majd később maga Sávolt Attila is cáfolta ezeket, és bírálta a szövetséget.

Legutóbbi fejleményként az MTSZ vasárnap közölte, az Országos Mediációs Egyesület segítségét kérte annak érdekében, hogy rendezze vitáját Fucsovics Mártonnal és Babos Tímeával.

Fucsovics nélkül a magyarok

Az MTSZ kedden a Twitter-oldalán számolt be arról, hogy a nemzeti csapatot a jövő hétvégi összecsapáson Balázs Attila (világranglista 167.), Valkusz Máté (294.), Piros Zsombor (388.) és Borsos Gábor (949.) alkotja. A bejegyzés kiemeli: Fucsovics Márton lemondta a válogatottságot.

A magyar csapat – amely 1996 után tavaly került vissza a legjobb 16 nemzetet felvonultató világcsoportba – a februári nyolcaddöntőben 3-2-re kikapott a tavaly döntős Belgiumtól, ezért kell osztályozót játszania, elvileg a bennmaradásért. A DK-osztályozónak ezúttal azonban nem lesz komoly tétje, mivel a nemzetközi szövetség augusztusban radikálisan átalakította a sorozatot, és a párharcok vesztesei is szinte biztosan ott lesznek jövő februárban a világcsoport 24 csapata között.

A csehek elleni összecsapást a jövő hét végén a Lurdy Ház parkolójában rendezik.

Borítókép: Babos a US Openen

AFP / DPPI / SpainDPPI / Rob Prange

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában