vizes vb-összefoglaló

2019.07.23. 16:36

Milák maga mögött hagyta a mezőnyt 200 pillangón

Késely Ajna hatodik lett 1500 méter gyorson, Kozma Dominik hetedikként zárt 200-on, míg Milák Kristóf óriási fölénnyel jutott fináléba 200 méter pillangón a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek harmadik, keddi napján.

Kvangdzsu, 2019. július 23. Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás elõfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 23-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A 28 éves Kozma – aki két évvel ezelőtt hatodik volt ebben a számban a Duna Arénában – az első keddi döntőben a rajt után nagyon bekezdett, előbb a harmadik, majd fél távnál negyedik helyen fordult. A favoritok ugyanakkor ekkor kezdték meg a hajrát, és az utolsó ötvenhez érve a magyar úszó a hatodik helyre esett vissza, végül pedig nyolcadikként csapott a célba 1:45.90 perces idővel.

Elsőre úgy tűnt, a számot a litván Danas Rapsys nyerte a kínai Szun Jang előtt, de a győztest rossz rajt miatt kizárták, a közönség nem kínai része pedig hangosan fejezte ki nemtetszését. Az immár 11-szeres világbajnok Szun eddig sem volt közönségkedvenc doppingbotrányai miatt, most viszont még inkább negatív figurája lett a világbajnokságnak. Rapsys kizárása miatt Kozma egy helyet előrelépve hetedik lett.

„Ezt elrontottam, nem úsztam annyira nyugodtan százötvenig, mint amennyire szerettem volna. Pedig a harmadik ötvennél még mondtam is magamnak, hogy van még idő, de elforgácsoltam magam. Nem sikerült azt a hosszútempós, erős úszást hozni, amit tudok. Legközelebb nem fordul elő, olimpiai döntőre ez is jó” – nyilatkozta Kozma.

Késely kicsit csalódott

A 17 éves Késely – aki 400 méter gyorson mindössze két századdal maradt le a dobogóról – a selejtezőben a negyedik legjobb időt úszta, de mivel Katie Ledecky, az amerikaiak ötszörös olimpiai és 14-szeres világbajnoka, a szám háromszoros vb-aranyérmese betegség miatt visszalépett, a harmadik eredménnyel készülhetett második döntőjére Kvangdzsuban.

A táv egyharmadának megtétele után Késely a negyedik helyen úszott, ezt a résztávot tekintve három másodperccel volt gyorsabb, mint az előfutamban. Ezer méternél úgy tűnt, kicsit fárad, ekkor már valamivel lassabb volt a korábbi úszásánál, 250 méterrel a vége előtt a hatodik helyen haladt, az éremre pedig nem volt esélye.

Késely végül nem tudta megismételni hétfői produkcióját, az akkori hatalmas egyéni csúcsától (15:54.48) elmaradva, 16:01.35-tel hatodikként csapott célba.

„Elsősorban nem a helyezésért, hanem az időért úszok, ezért kicsit csalódott vagyok, hiszen sokkal jobban sikerült tegnap. Azt hittem, hogy egy nap pihenő után menni fog. Szerintem nagyon megrémített ez a helyzet” – mondta Késely, aki az MTI kérdésére azt mondta, talán attól ijedt meg kicsit, hogy Ledecky visszalépése miatt a harmadik legjobb idő volt előzetesen az övé. „Túl korán jött az az érzés, hogy nem esik jól. Nem így kellett volna lennie” – tette hozzá.

Milák Kristóf két testhosszt vert a másodikra

Milák Kristóf és Kenderesi Tamás az aktuális világranglista első és második helyezettjeként az első, illetve a tizenegyedik helyen jutott elődöntőbe, ahol azonos futamba kerültek. A futam elején a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos óriási iramot diktált, de Milák tartotta vele a tempót, majd 150 méter után gyakorlatilag állva hagyta riválisait,

végül szenzációs, 1:52.96 perces idővel csapott célba, ez 2.30 másodperccel jobb, mint az összetettben második amerikai Zach Hartingé.

Ez az eredmény Rióban olimpiai bajnoki címet ért volna, és nem sokkal marad el Cseh László 2008-as pekingi Európa-csúcsától (1:52.70).

Mindeközben Kenderesi 1:56.25-nél ért célba, amivel az összesített rangsor nyolcadik helyét csípte meg holtversenyben a bolgár Antani Ivanovval, így kettejük között szétúszás dönt majd. Szerdán a közép-európai idő szerint 3 órakor kezdődő délelőtti program az ő különpárharcukkal indul a leggyilkosabbnak tartott számban.

„Szerettem volna, hogy nagyjából ilyen idő legyen, de azért ilyen jóra nem számítottam. Azért az az utolsó ötven csípett rendesen. Azt gondolom, ez nagyjából egy kilencvenszázalékos úszás lehetett, néhány tized még mindenképpen van benne. A legjobb helyen vagyok, Chad elvisz majd az első százon, Szeto (Daija) megérkezik a második százra, nekem meg lesz egy jó időm” – mondta Milák, aki újságírói kérdésre megjegyezte, Michael Phelps 1:51.51-es világcsúcsára egyelőre még azért nem lehet veszélyes.

A szám döntőjét magyar idő szerint szerdán 13.47-kor rendezik.

Forrás: MTI

Borítókép: Milák Kristóf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!