sportdiplomáciai siker

2019.09.26. 17:34

Készen állnak az új sorozatra Hosszú Katinkáék

Nagyon várja már az International Swimming League (ISL) debütáló szezonját a háromszoros olimpiai bajnok úszó. Az általa vezetett csapattal kereken egy hónap múlva, a Duna Arénában versenyez majd a rövidpályás sorozat budapesti állomásán.

Budapest, 2019. szeptember 26. Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok magyar úszónõ a Team Iron sajtótájékoztatóján, egy hónappal a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) budapesti fordulója elõtt, a Duna Aréna Gépházában 2019. szeptember 26-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az október 26-27-ei eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón a kilencszeres nagymedencés világbajnok elmondta, hosszú utat jártak be addig, hogy már a forradalmi sorozat rajtjára készülhetnek. Az ő érintettsége klubtulajdonosként, csapatkapitányként és versenyzőként különösen fontos – folytatta -, mivel már évekkel ezelőtt arról beszélt, hogy az úszósportban sokkal több lehetőség van.

Hosszú Katinka kijelentette:

mivel egy rendkívül pörgős csapatversenyről van szó, az ISL a nézők számára is sokkal izgalmasabbnak ígérkezik egy hagyományos viadalnál.

Várhatóan az utolsó pillanatig nagy lesz a küzdelem, ráadásul a lebonyolítás miatt folyamatosan variálni kell majd, ki milyen számban indul. Nem kell előre leadni, hogy milyen számban állnak rajthoz az egyes versenyzők, az majd a pontverseny aktuális állása alapján lesz egy komoly „sakkjátszma” – fogalmazott.

Hosszú Katinka arról is beszélt, hogy a decemberi, glasgow-i Európa-bajnokság szempontjából is jó, hogy az ISL-ben rövidpályás viadalokon indulhat, ráadásul nagyon szereti a magasabb technikai tudást igénylő, 25 méteres medencében zajló versenyeket. Ugyanakkor a jövő nyári tokiói olimpiára koncentrálva jól jön, hogy ezzel párhuzamosan a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA által szervezett világkupa-sorozatban nagymedencében úszhat. Ennek a budapesti viadalát a jövő héten rendezik, ugyancsak a Duna Arénában – tette hozzá.

Hosszú Katinka az ISL-ről szólva arról beszélt, hogy idén egy csapat még csak három versenyen – valamint adott esetben a Las Vegas-i döntőben, amely számukra is cél – áll rajthoz.

Jövőre azonban már húsz állomás van tervben, utána pedig reményei szerint kialakulhat egy – ahogyan ő fogalmazott – az FC Barcelonához hasonlítható profi sportegyesület is.

Petrov Árpád, Hosszú Katinka és az Iron csapat edzője bejelentette, hogy a szakmai stáb Nagy Józseffel bővült.

„Nekem mint fiatalabb edzőnek különösen fontos, hogy ő a negyvenöt éves tapasztalatával mindenben segítséget tud nekem nyújtani” – mondta kollégájáról Petrov.

Egy ISL-csapatban 28 úszó szerepel, Hosszú Katinkáéknál a 30 éves klasszis mellett a magyarok közül ott van a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf, továbbá Szabó Szebasztián, Késely Ajna, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Bohus Richárd, Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely is.

Szekeres Dorina, az Iron csapat menedzsere, a verseny egyik főszervezője elmondta, Hosszú Katinkának óriási sportdiplomáciai sikert jelent, hogy egy magyar csapat is ott lehet egy ilyen sorozat első évadában. Hozzátette: a céljuk az, hogy annyi embert vonzzanak a Duna Arénába, ami garanciát ad arra, hogy a jövőben is folyamatos résztvevői lehessenek a ligának.

Az Iron csapata egy héttel korábban az egyesült államokbeli Lewisville-ben mutatkozik be, a Duna Aréna után pedig november 23-24-én Londonban áll rajthoz. Érdekesség, hogy az utóbbi viadalra mindössze öt óra alatt elkapkodták a jegyeket. A budapesti versenyre csütörtöktől vásárolhatók meg a belépők.

Az ISL-sorozat állomásain egyszerre négy csapat küzd egymással, minden egyéni számban két versenyzőt kell indítani, emellett kiemelt szerepet kapnak a váltók is.

Forrás: MTI

Borítókép: Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok magyar úszónő a Team Iron sajtótájékoztatóján, egy hónappal a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) budapesti fordulója előtt, a Duna Aréna Gépházában 2019. szeptember 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!