Expedíció

2023.04.01. 15:15

Kiss Péter-emléktúra indul a Kancsendzöngára

Az emléktúra célja, hogy Kiss Péter édesapja és testvére egy kisebb csapattal elzarándokoljon a Kancsendzönga alaptáborába ugyanazon az útvonalon, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók haladtak.

Kancsendzönga, 2018. április 16. Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó a Kancsendzöngát 2013-ban megmászó, majd eltûnt Erõss Zsolt és Kiss Péter hegymászók tiszteletére általa elhelyezett emléktábla elõtt a Kancsendzönga 5500 méteren lévõ alaptáborában 2018. április 16-án. Varga Csabának a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Kancsendzönga expedíción nem sikerült feljutnia a világ harmadik legmagasabb hegyének csúcsra az életveszélyes hideg miatt, körülbelül 8100 méteres magasságig jutott, majd sikeresen visszatért az alaptáborba május 15-én. MTI Fotó

Győrffy Ákos hegymászó április 8-án indul útnak, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát. Az alaptáborig elkíséri őt a hegyen 10 éve eltűnt Kiss Péter hegymászó édesapja és testvére is.

A Kalifa támogatásával megszervezett Kiss Péter-emléktúra 2023 célja, hogy Kiss Péter édesapja és testvére egy kisebb csapattal elzarándokoljon a Kancsendzönga alaptáborába ugyanazon az útvonalon, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók haladtak - idézte fel Sarhan Omar, a támogató cég alapítója a programról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Id. Kiss Péter és Kiss Attila koszorút is visznek majd ahhoz az emléktáblához, amelyet 2018-ban Sarhan Omar és Varga Csaba hegymászó helyezett el az alaptáborban.

A cégvezető felidézte, hogy a vállalat 2017 óta támogatja a magashegyi hegymászást. Eddig tizenöt expedíciót szervezett, amelyekből öt sikeres csúcseléréssel és hazatéréssel zárult.

Sarhan Omar méltatta a Kancsendzönga expedíción tíz évvel ezelőtt eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter teljesítményét, valamint emlékeztetett rá, hogy Sterczer Hildával, Erőss Zsolt özvegyével és id. Kiss Péterrel együtt azóta is gondozzák a mászók emlékét. A Sterczer Hilda által vezetett Hópárduc Alapítvány a fejlesztő falmászás módszerén keresztül segíti a hozzájuk járó gyerekeket, id. Kiss Péter pedig tíz éve szervezi meg támogatóival közösen a Kiss Péter Emléktúra a Mátrában elnevezésű teljesítménytúrát.

A hegymászó édesapja kiemelte: régóta szeretett volna eljutni arra a helyre, ahol fia 2013-ban eltűnt, de csak mostanra érezte magában az erőt mind lelkileg, mind fizikailag, hogy elinduljon az útra.

Győrffy Ákos hegymászó felidézte hogy Kiss Pétert személyesen is jól ismerte, korábban az Alpokban több hónapon át másztak együtt.

A mostani expedícióról úgy fogalmazott: a Kancsendzönga a "legmászósabb" hegy a nyolcezresek közül, technikailag komoly kihívást jelent. Korábban ilyen magasra még nem jutott, de 7000 méterig jól bírja a szervezete a megterhelést, úgy érzi, hogy célirányos edzésekkel sikerült felkészülnie a 8586 méter magas csúcs megmászására.

Győrffy Ákos legutóbb tavaly augusztus 7-én első magyarként síelt le az Ibn Szína 7134 méteres csúcsáról. Az őszi szezonban megpróbálta megmászni a 8163 méteres Manaszlut is, de az időjárási körülmények miatt ez nem sikerült.

A csapat április 8-án indul majd Budapestről, a csúcstámadás április végén, a hazatérés május közepén várható.

Erőss Zsolt és az akkor 27 éves Kiss Péter 2013. május 20-án, több mint 24 órás menetelés után meghódította a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a Nepál és India határán álló 8586 méter magas Kancsendzöngát. A két hegymászó ereszkedés közben eltűnt, Kiss Péter valószínűleg lezuhant, az ő holttestét fotóról azonosították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában