Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány

2020.08.18. 16:00

Kiosztották a Szepesi- és az Östreicher-díjat

Lakat T. Károly sportújságíró vehette át a Szepesi-díjat, Bodor Ágnes iparművész, az idén májusban elhunyt Ladinszky Attila élettársa pedig az Östreicher-díjat – az elismeréseket hatodszor ítélte oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.

Szöllősi György, a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratóriumi elnöke a keddi díjátadón – amelyre a Groupama Arénában került sor – emlékeztetett rá, hogy

a Szepesi György-díjat 2015 óta évről évre a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságíró kapja, míg az Östreicher Emil-díjat olyan hozzátartozó, aki egy már elhunyt, korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítette a háttérből a nyugodt családi légkör megteremtésével.

Kiemelte, hogy a díjátadást azért időzítették mostanra, mert augusztus 20-án lesz a 75. évfordulója annak, hogy az alapítvány névadója, Puskás Ferenc, az Üllői úton, első válogatott mérkőzésén első gólját lőtte, ami Szepesi György rádióriporteri pályafutásában is az első nemzetek közötti találkozó volt.

Mint elhangzott, az idén 70 éves Lakat T. Károly csaknem félévszádos, többnyire a labdarúgáshoz kötődő, attól elválaszthatatlan írói, szerkesztői, publicisztikai és riporteri munkájával érdemelte ki a Szepesi-díjat.

„Könyvei, írásai egyedi hangvételűek, a pusztuló hazai futballkultúrát az események résztvevőjének, elszenvedőjének a személyességével és hitelességével ábrázolja”

- olvasható az indoklásban. A sportújságíró korábban a Népsport, a Képes Sport munkatársaként, majd a Nemzeti Sport rovatvezetőjeként, később a Napkelte főszerkesztőjeként dolgozott, tíz könyvet írt.

Bodor Ágnes iparművész – aki 23 éven át volt élettársa Ladinszky Attilának – annak köszönheti az Östreicher-díjat, hogy az emigrációban páratlanul sikeres magyar labdarúgó csatárlegendának – Belga és Spanyol Kupa-győztes, belga bajnok és gólkirály – hazatérése után a szeretetben eltöltött évtizedek alatt nyugodt légkört teremtett. Az indoklásban szerepel még, hogy az élete utolsó éveit itthon töltő, megbékélő világvándor társaként hatalmas türelmet tanúsított.

Az alapítványtevő Puskás Ferencné szándéka szerint mindkét díj egymillió forintos pénzjutalommal jár, amelyet idén a Provident Pénzügyi Zrt. biztosított.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!