ősszel nyílik a pénzcsap

2017.08.08. 08:07

Csaknem 300 milliárd forint ipari és agrárfejlesztésekre

Az agráriumban a mezőgazdasági termékek fejlesztésére a Vidékfejlesztési programon (VP) belül 200 milliárd forintot osztanak szét a pályázatok nyertesei között, 48 milliárd forint pedig a kkv-szektorba kerül iparfejlesztés céljából, képzési pályázatokra 40 milliárd áll rendelkezésre – olvasható a vg.hu oldalán.

A VP-ben 500 millió és 1.5 milliárd forint közötti összegekre lehet pályázni, amelyekből eszközöket vagy gépeket lehet vásárolni, lényeges megkötés, hogy közbeszerzést kell kiírni a vásárlások előtt. Essősy Zsombor, a Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, úgy látja, az agráriumban felülreprezentáltak a közbeszerzésekben járatlan kisvállalkozók, ezért a többségüknek biztosan szakértői segítséget is igénybe kell vennie.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül, amelyet a mikro-, kis- és középvállalkozások számára írtak ki, projektenként 25–500 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást lehet szerezi. A pályázat célja az iparfejlesztés, a hazai kkv-k ösztönzése korszerű termékek előállítására, így az elnyerhető forrást modern eszköz- és gépparkra ugyanúgy lehet fordítani, mint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására. Mindez a versenyképesség feltételeinek megteremtésére és fenntartására szolgál – olvasható a vg.hu oldalon.

Essősy Zsombor a képzési pályázatokkal kapcsolatban elmondta, hogy azok szeptember végére, október elejére várhatók, és mintegy 40 milliárd forintot lehetne humán tőkére fordítani a keretein belül.

Felpörögtek az MFB Pontok is a Budapest Bank felmérése szerint a vissza nem térítendő támogatással kombinált kedvezményes hiteltermékekből összesen 270 milliárd forintot igényeltek eddig a vállalkozások, eza meghirdetett keretösszeg több mint felét jelenti – zárja a vg.hu cikkírója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!