innen szép nyerni

2017.10.07. 16:41

Döbbenetesen csökkent az öntözés a mezőgazdaságban

Fazekas Sándor szerint ma 100-130 ezer hektárt öntöznek Magyarországon a korábbi 300-400 ezer hektárral szemben, ezt az arányt pedig újra el kell érni.

A földművelésügyi miniszter a Tisza-völgy rendezéséről szóló konferencián vett részt Kisújszálláson, szombaton, ahol jelezte, hogy ma Magyarországon csaknem kétharmadával kisebb területen folyik öntözéses gazdálkodás mint korábban. Mint mondta: az öntözött területek száma ma 100-130 ezer hektár Magyarországon a korábbi 300-400 ezer hektárral szemben. Hozzátette: az öntözhető területek 73 százaléka az Alföldön található, 23 százaléka a Dunántúlon. A fennmaradó rész szétszórtan helyezkedik el, Nógrád, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

A miniszter közölte: a magyar gazdák azért sem öntöznek, mert anélkül is lehet termelni, de kérdés, hogy meddig. Hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság öntözés nélkül is képes volt a növekedésre. Sőt, versenyképes a magyar mezőgazdaság, de öntözésfejlesztéssel 20-40 százalékos plusz bevételt lehetne elérni.

Fazekas Sándor szerint a közfoglalkoztatási programmal összekapcsolva az öntözéses gazdálkodás fejlesztése növeli a vidéki foglalkoztatottságot is. Hozzátette: szükséges a tájhasználat optimalizálása is, a Nemzeti Vízstratégia is foglalkozik ezzel, továbbá a kormány is fontosnak tartja az öntözőrendszerek felújítását.

A tárcavezető hangoztatta, hogy az öntözésnek kiemelt szerepe van a szárazsággal és az aszállyal járó kockázatok kivédésében Magyarországon. A termésbiztonság érdekében egyre nagyobb szükség van öntözésre a hozamok ingadozása, valamint a csapadék egyenetlen eloszlása miatt. Az utóbbi száz évben a csapadék és hőmérséklet eloszlása alapján 17 esztendő volt kedvező, 32 csapadékos, 23 száraz, 28 pedig aszályos – tette hozzá.

A konferencián elhangzott az is: a kormány célja, hogy a ténylegesen öntözött mezőgazdasági terület évi 50 ezer hektárral emelkedjen, elérve a rendszeresen öntözött 350-400 ezer hektárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!