Házi kedvencek

2009.10.11. 10:32

Orruknál fogva vezetik az illatok kedvenceinket

Miért falnak a kutyák és miért olyan válogatósak a macskák? Utánajártunk, hogy kedvenceink számára mi a fő szempont, ha a pocakjuk megtöltéséről van szó.

HEOL

Bizonyára mindenkivel megesett, hogy mikor kitöltötte az eledelt kedvence tányérjába, nem aratott osztatlan lelkesedést. A kutyáknak és macskáknak is megvan ugyanis a saját ízlésük, s bár az egyénenként változó, van egy-két általános szabály, ami segíthet a gazdiknak.

- Ha a fizikai adottságokat nézzük, jóval szerencsésebbnek érezhetjük magunkat, mint kedvenceink, ugyanis a kutyákhoz képest hatszor, a macskákhoz viszonyítva pedig még ettől is több ízlelőbimbónk van, azaz több ízt vagyunk képesek érzékelni – magyarázza dr. Varga Éva, a FEVA-VET Állatgyógyászati Bt. állatorvosa. – Ha az ízek értékeléséről van szó, akkor leginkább a sertések képesek felvenni velünk a versenyt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elérhetőségek: Állatorvosi rendelő (3300 Eger, Ankli József u. 13.), Állatgyógyászati Centrum (3300 Eger, Cifrakapu u. 158.)
[/caption]

Az ízek érzékeléséért a nyelven található kis dudorok, szemölcsök és az azokban lévő ízlelő-receptorok felelősek. A nyelv egyes részein az állatok különféle ízeket észlelnek. Így a kutyák a savas és savanyú ízeket a nyelv egész felületén képesek érzékelni, a sós ízeket a nyelv alján és oldalán, az édeseket szintén oldalt, míg a keserűeket a nyelvtőnél azonosítják be. Érdekes, genetikai okokból fakadó tény, hogy a macskák nem képesek az édes íz érzékelésére, ugyanis hiányoznak az annak azonosítására szolgáló receptoraik.

Látható tehát, hogy az ízlelés területén kedvenceinknek van némi hiányosságuk. Hogyan választják ki mégis az ételek közül a számukra finomat?
- Bár a gazdi csak annyit vesz észre, hogy ráveti-e az állat magát az ételre, vagy sem, az már nem derül ki a számára, hogy milyen okok alapján teszi mindezt. A kutyák és a macskák esetében a tányérjukban lévő eledel illata a meghatározó, ez alapján alakítják ki az ételről a „véleményüket” – avat be a titokba az állatorvos. – A kutyák a szagok alapján számukra nem túl gusztusos ennivalóért is képesek esetenként lelkesedni. Így például, ha az a gazda tányérjáról való, a falkavezért követendő ők is azt fogyasztják.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kutyák elsődlegesen az étel szaga alapján tájékozódnak. Fotó: AS-Archív
[/caption]

Szintén a falkaélet maradványa, hogy a kutyák szinte befalják, behabzsolják az eléjük kerülő ennivalót. Amíg ugyanis vadként, falkában éltek, mindig az lakott jól, aki gyorsabban evett, mint a többiek. A szagok alapján a kutyák három csoportba sorolják be a táplálékot: szeretik, nem szeretik, vagy éppen közömbös a számukra. Sajátos, hogy amit mi, emberek büdösnek érzünk, az a blökiknél a finomság egyik jele lehet. Egészen más a helyzet a macskákkal. Esetükben onnan lehet tudni, hogy egy étel elnyerte a tetszésüket, hogy azt lassan fogyasztják el. A cicák kölyökkorban kialakítják a saját ízlésüket, amire a gazdi nem nagyon tud hatni. Hiába érzik úgy a macskák az illata alapján egy adott ennivalóról, hogy az finom lehet, az új dolgok kipróbálásában már nem jeleskednek, félnek kipróbálni azokat. Ez akkor okozhat gondot, ha a cica egészségügyi állapota megkívánja a táplálékváltást.

A vadászkutyák vérre menő küzdelme

Korábbi cikkünkben szó esett már arról, hogy mit vált ki az, hogy ha egy kutyát vérrel etet a gazdája. Az ilyen ebek könnyen agresszívvé válhatnak és emberre is támadhatnak, mivel a vér, mint táplálék feléleszti bennük a falkalét elfeledett elemeit. Ha a vérző vad nyomába eredő kutyáról ejtünk szót, meg kell említenünk, hogy ebben az esetben nem a vér íze, s szaga vonzza az állatot: ilyenkor sokkal inkább az ebekben meglévő vadászösztönt használja fel az ember saját céljaira.

Általánosságban elmondható, hogy a csípős, égető érzést kiváltó fűszeres ételeket nem kedvelik az állatok. Ezek fogyasztása nem csak kellemetlen a számukra, de emésztési nehézségeket is okozhat. A szagok fontosságát az is mutatja, hogy ha egy kutyának megsérülnek az ízlelő receptorai, valószínűleg ugyanazokat az ételeket fogyasztja majd szívesen, mint korábban, hiszen a szagérzékelése segíti őt a tájékozódásban. Az ízek azonosításában a szájhigiéniának is fontos szerepe van: a lerakódott lepedék, a szuvas fogak mind rontanak az észlelésen.

Válaszol az állatorvos

Kérdése van? Tegye fel Ön is hozzászólás formájában, vagy írja meg a [email protected] email-címre!

Az étkezési szokásokban bizonyos betegségek is tetten érhetőek. Így a kutyáknál jelentkező kóros étvágy, azaz amikor az állat válogatás nélkül mindent megeszik (akár földet, követ is), annak jele lehet, hogy epilepsziás, vagy valamilyen, az agyban zajló kóros folyamat (vírusos agyvelő gyulladás, veszettség) következménye a megváltozott táplálkozási szokás. A fokozott nyáltermelés oka lehet egyszerűen az a reflex, amely esetleg a táplálék látására vagy illatára fokozza a nyálelválasztást. A szájüregbe került irritáló anyagok hatásától (maró vegyszerek, csípős étel, gyógyszerek) bőséges nyál termelésével akar az állat megszabadulni. Egyes méreganyagok által okozott mérgezés esetén is egyik tünet lehet a nyálzás.

A nyál termelését végző nyálmirigyekben ritkán, esetleg gyulladásos folyamatok lezajlása után, úgynevezett nyálkövek alakulhatnak ki. Ezek a besűrűsödött nyálból kicsapódott anyagok elzárják a nyálmirigy kivezető nyílását, melynek következtében a továbbra is termelődő nyál nem tud a kivezető járaton ürülni, így hullámzó tapintatú duzzanatot okozva a nyelv alatt, vagy a nyaktájékon, ciszta-szerű képletként jelentős méretet érhet el. A kövek eltávolítása nem egyszerű művelet, s ha egyszer már megjelentek, a későbbiekben is van esély a kialakulásukra.

Macskákban a parvo-, herpes- és a calici-vírusos fertőző betegségekben a nyelven gyakran vannak fekélyek, melyek nagyon fájdalmasak, ezért az állat a hámhiányok gyógyulásáig nehezen fogyasztja el a szilárdabb táplálékot. A beteg állatok, bár ennének, a falat szájba kerülése után keservesen nyávognak, és a fájdalom miatt inkább visszautasítják a nem eléggé híg élelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!