Házi kedvencek

2009.11.30. 10:16

Kemény feladat: diétára fogni kedvenceinket

Sok, emberekre jellemző betegséget bizony négylábú barátainknál is felfedezhetünk. A cukorbetegségben szenvedő állatok kezelése a gazditól is nagy áldozatot követel.

HEOL

- Az állatok esetében akkor beszélünk cukorbetegségről, ha a vércukorszintjük tartósan meghaladja a 7,5 mmol/literes értéket. Ezt alapvetően vér- és vizeletvizsgálattal, cukorterheléses vizsgálattal lehet kimutatni, de ha figyelünk kedvencünkre, a tünetek is árulkodóak lehetnek – szólt a kutyáknál és macskáknál is előforduló megbetegedésről dr. Varga Éva, a FEVA-VET Állatgyógyászati Bt. állatorvosa.

A blökiknél a középkorú vagy idősebb ebekre jellemző a betegség, a nemek közül pedig a gyengébbik esetében négyszer nagyobb a kockázat. Utóbbira magyarázat a tüzeléskor, vagy a fogamzásgátló készítmények miatt bekövetkező hormonhatás. Bizonyos fajták – mint az uszkár, a tacskó, a terrier, a spitz és a spániel – fokozottan veszélyeztetettek. Csakúgy, mint az embereknél, az elhízás és a stressz hajlamosít a cukorbetegség kialakulására.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elérhetőségek: Állatorvosi rendelő (3300 Eger, Ankli József u. 13.), Állatgyógyászati Centrum (3300 Eger, Cifrakapu u. 158.)
[/caption]

A cukorbetegségben szenvedőknél elsődleges és másodlagos megbetegedést különböztetünk meg. Az előbbinél arról van szó, hogy az inzulin termeléséért felelős ún. Langerhans-szigetek sejtjei károsodnak, míg utóbbi esetén az inzulin hatásával ellentétes hatású hormonok - növekedési hormon, mellékvese-kéreg eredetű, vagy mesterségesen bevitt glükokortikoidok, fogamzásgátlók - szintjének emelkedése hozza magával a vércukorszint emelkedését is.

A csökkent inzulinszint miatti hosszantartó, mérsékelten magas vércukorszint kezdetben nem okoz feltűnő tüneteket. Súlyosabb, komplikált esetben szembeötlő, hogy a beteg sok vizet iszik, és sok vizeletet ürít, esetleg enyhén kiszárad. Fáradékony, a lehelete aceton szagú. Sokat eszik, ám a későbbiekben az étvágya romlik és a kezdeti kövérség után lefogy. Romlik a sebgyógyulás és csökken az ellenálló-képesség is. A szőrzet fénytelenné válik, enyhe szőrhullás és a bőr korpásodása, gennyes bőrgyulladás figyelhető meg. A vizeletben cukor jelenik meg és a másodlagos fertőzések miatt húgyhólyaggyulladás alakul ki.

Előrehaladottabb esetekben diabeteses szemlencsehomály keletkezik, az állat látása romlik, s teljesen megvakulhat. A vese is károsodik, majd az idegek károsodása miatt mozgászavart, bénulásokat lehet megfigyelni. A vércukorszintet érintő zavarokkal egyidejűleg változik a szervezet zsír- és fehérje-anyagcseréje, károsodnak a májsejtek. A vérben zsírból és fehérjéből származó bomlástermékek halmozódnak fel, amelyek a későbbiekben megjelennek a vizeletben is. A következmény diabeteses kóma lehet.

A hormonok világában főszerep jut a hasnyálmirigy belső elválasztású részének: négyféle hormontermelő sejtet is találunk itt. A glukagon a vércukorszintet növeli, a sztomatosztatin gátolja a növekedési hormon felszabadulását, s közvetett úton megakadályozza, hogy a tápanyagok túl gyorsan bekerüljenek a vérpályába. A gasztrin-termelő sejtek felelősek a gyomornedv elválasztásáért, túlműködésük pedig a gyomorgyulladás, gyomorfekély kialakulásáért. A hasnyálmirigyben található ún. Langerhans-szigeten találhatóak az inzulin termeléséért felelős sejtek. Ha ezek hormontermelő képessége megváltozik, akkor cukorbetegség alakulhat ki, amely kutyáknál és macskáknál más-más formában jelentkezik.

A kutyákkal szemben a macskák esetében a kandúrokban figyelhető meg gyakrabban cukorbetegség, mivel náluk a megbetegedés nem függ össze az ivari ciklussal. Kiváltó okai a hasnyálmirigyben termelődő amiloidok, amelyek az inzulinnal ellentétes hatást váltanak ki. A cicáknál a betegség hirtelen alakul ki, erről a gyakori vízivás és vizelés, a jó étvágy melletti fogyás tanúskodik. Tapinthatóvá válik a máj megnagyobbodása is. Furcsává válik az állat mozgása is: a perifériás idegek degenerációja miatt a macska a hátulsó lábak csánkjára leereszkedve tud csak járni.

- A cukorbeteg állatok kezelése a gazditól nagy elszántságot és anyagi áldozatot követel, hiszen a jószág egész életén keresztül kezelni kell a betegségét, s diétára, életmódváltásra kell rábírniuk kedvenceiket – ecsetelte a tulajdonosokra váró nehézségeket az állatorvos. - A macskák jól reagálnak a szájon át beadható tablettákra is, a kutyák kezelésére azonban csak az injekciós inzulin készítmények alkalmasak. Utóbbiból ma már speciálisan ebek számára kapható is készül, míg korábban az emberi gyógyszereket kapták az állatok is.

A kezelés alapja a gyógyszerek mellett a megfelelően összeállított diéta. Ez elkészíthető házilag is, ám akinek nincs erre elég ideje, az kész tápok formájában is megvásárolhatja a kedvence számára legmegfelelőbbet. Az élelem kiválasztásakor annak energiatartalma és emészthetősége a fő szempont. A magas rosttartalmú, fehérjében gazdag, lassan emésztődő szénhidrátokat tartalmazó táplálékokat kell előnyben részesíteni. A kedvencünk tányérjára kerülő étel kétharmada hús, a többi pedig zöldség legyen. Az állat kétszer annyiszor kapjon enni egy nap, mint ahány alkalommal az inzulint adják be neki.

A mozgás csökkenti az inzulinszükségletet, de fokozza az éhségérzetet. A terhelés és a stressz súlyosbíthatja a cukorbetegséget. Ha a beteg állat szuka kutya, akkor az ivartalanítást - speciális altatás mellett - minél hamarabb el kell végezni. Ekkor esetleg néhány hét múlva elmúlhatnak a cukorbetegség tünetei, vagy kevesebb inzulinra lehet szükség a kezelésükhöz.

Válaszol az állatorvos

Kérdése van? Tegye fel Ön is hozzászólás formájában, vagy írja meg a [email protected] email-címre!

A hasnyálmirigyben az inzulin túlzott termelődése – az inzulintermelő sejtek daganatos elszaporodása következtében – is előfordulhat. Ez a betegség főleg idősebb korú ír szetter, német juhász, boxer, skót juhász és golden retriever fajtákban észlelhető. A túl alacsony vércukorszint mellett a látható tünetek: gyengeség, szédelgés, ájulás, görcsök, izomremegés, magatartásváltozás, munkakutyákban a teljesítmény-csökkenés. A fokozott inzulintermelést okozó hasnyálmirigy-daganat műtéti eltávolítása technikailag nehezen kivitelezhető anélkül, hogy a hasnyálmirigy egyéb részei ne károsodjanak. A betegség kezelése naponta többszöri, könnyen emészthető szénhidrátot nem tartalmazó eleség etetésével, és az inzulin-elválasztást csökkentő gyógyszerek adásával megpróbálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!