Házi kedvencek

2009.12.20. 21:13

Állati karácsony, avagy kismacska a nagy fenyőn

Csábító díszek, megugatni való petárdák vagy éppen egy új család – a karácsonyi ünnepek kedvenceink szemével.

HEOL

- Míg nekünk az együttlétről, a pihenésről, az ajándékokról és az ünnepi finomságokról szólnak az év végi ünnepek, addig kedvenceinknél jóval egyszerűbb a képlet. Számukra a karácsony nagyjából úgy fordítható le, hogy most nekik sem kell egyedül lenniük, több figyelem jut rájuk, ugyanakkor a gazdik eszem-iszomja révén az ő tányérjukba is más kerül – magyarázta dr. Varga Éva, a FEVA-VET Állatgyógyászati Bt. állatorvosa, aki az ünnepek kapcsán pár fontos dologra is felhívta az állattartók figyelmét.

Sokakban felmerül a gondolat, hogy egy új kedvenccel lepik meg hozzátartozójukat, ismerősüket. Dr. Varga Éva azonban arra int, hogy érdemes ezt a lépést alaposan átgondolni.
- Egy kisállat nagyon sok örömet okozhat, feltéve, ha a megajándékozott is vágyik rá, s adottak a tartásához a megfelelő körülmények. A kicsik gyakran kérnek egy társat maguknak, ám ha egy 6-8 éves gyereket lepünk meg egy állatkölyökkel, akkor fel kell rá készülnünk, hogy a gondozása nagyrészt a szülőkre hárul majd – mondta az állatorvos. Egy kisgyerek gyakran még a vágyott játékra is hamar ráun, ha már megkapta, s ilyen korban még nem elég türelmesek és kitartóak egy kedvenc gondozásához.

Ezeken túl fontos azt is figyelembe venni, hogy, míg az egyforma könyveket vagy a nem megfelelő méretű ruhákat vissza lehet cserélni az üzletekben, addig a kisállatokra ez már nem áll. Ezért is nagy az ajándékozó felelőssége. Egy új kedvenccel persze nem csak a gyerekeket lehet meglepni, hanem akár egy magányos felnőttet is. Itt is célszerű azonban előbb puhatolózni a leendő gazdinál. Persze az „ajándék” átadása is megfelelő szervezést igényel. Számolni kell azzal is, hogy az egyébként udvari lakónak szánt kölyköt nem lehet télen kitenni a szabadba, hiszen megfagyhat. Az ünnepek alatt a szobatisztaság, később a házból való kiszoktatás ad majd munkát a tulajdonosnak.


Az egyszeri macska esete az éneklő mű-karácsonyfával . . .

Ha már van kedvencünk, akkor bizonyára azt szeretnénk, hogy ők is velünk ünnepeljenek. Mint már elhangzott, az állatok nem sokat értenek a karácsonyból, csupán annyit vesznek észre, hogy a gazdi nem megy el dolgozni, így többet tud velük foglalkozni, ugyanakkor a tányérjukban is más jellegű és nagyobb mennyiségű étel halmozódik. Akárcsak nálunk, úgy kedvenceinknél is gyomorrontás lehet az étkezési egyensúly felborulásának következménye.

- Bár néhány kutya megeszi a szaloncukrot és egy-egy szemtől még nem lesz bajuk, az édesség alapvetően nem az ebek számára van kitalálva. Az állatok számára legveszélyesebb finomság azonban a kocsonya a karácsonyi asztalról. Ebben ugyanis olyan csontdarabok vannak, amiket egyben is lenyelhet a blöki és elakadhatnak a bélcsatornában. Ennek pedig akár műtét is lehet a következménye – intett óvatosságra dr. Varga Éva, hozzátéve, hogy az állatok ételallergiáira az ünnepek alatt is oda kell figyelni. Célszerű a halászlevet is kerülni, kivéve, ha szálkamentes halból készítik. A bejgli-evés kedvenceinknél hasmenéshez vezethet.

A kíváncsi kedvenceket persze a karácsonyfa sem hagyja hidegen. A kutyák hajlamosak elcsenni pár szaloncukrot, s akár a csomagolással együtt elfogyasztani. A cicák akár a függönyről ráugorva is megtámadhatják a fát, amin azok az érdekes díszek vannak. Így ha már az üveggömböket nem is óvhatjuk meg, ajánlatos a károk minimalizálása érdekében rögzíteni valahogy a fenyőt. Különösen a mindent megrágó görények esetében kell odafigyelnünk arra, hogy a fényfüzér drótjai ne a szájukban kössenek ki.


Míg a cicák bontanak . . .


 . . . addig a kutyák építenek.

Az év végi ünnepek közeledtével sok gazdi kérdezi, hogy mit kezdhetne kedvencével a tűzijátékok és petárdák éjszakáján.
- A kutyák megijednek az erős hanghatásoktól, amit ezek a pirotechnikai eszközök keltenek. A kísérő fények pedig – akárcsak a villódzó karácsonyi füzérek – az arra hajlamosaknál epilepsziás rohamot is kiválthatnak – magyarázta az állatorvos.

A félelem legyőzésében sokat segíthet, ha a gazdi is az állat mellett van. Az udvaron tartott kutyákat, kinti cicákat ilyenkor be lehet engedni a lakásba, de az is hasznos, ha van az udvaron egy olyan hely, ahol biztonságban érzik magukat, ahová nem jutnak el olyan élesen a hangok. Azoknak a kedvenceknek, amelyek nagyon nem bírják a petárdás-tűzijátékos tortúrát, adható gyógyszer is. Ezt pár nappal korábban el kell kezdeni adagolni. A vadászkutyával rendelkező gazdiknak kevesebb az aggódnivalójuk, hiszen ezek az ebek már kiskorukban megszokják a puska elsütésével járó durranást és szikrázást.

Dr. Varga Éva és dr. Fejér Barna, a FEVA-VET Állatgyógyászati Bt. állatorvosai ezúton kívánnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet olvasóinknak és kedvenceiknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!