Házi kedvencek

2009.12.16. 08:53

Betegséget jelezhet a túlzottan jó étvágy

Ha azt vesszük észre, hogy kedvencünk gyomra feneketlenné vált, vagy egy kisebb tavat is képes lenne kiinni, ideje felkeresni az állatorvost.

HEOL

- A mellékvesék is termelnek hormonokat. Ha a mellékvesekéreg megbetegszik, akkor a tünetek alapján Cushing- vagy Addison-kórról beszélünk. Előbbi a glükokortikoid hormon kóros és krónikus felszaporodásának, utóbbi pedig hirtelen lecsökkenésének következménye – magyarázza dr. Varga Éva, a FEVA-VET Állatgyógyászati Bt. állatorvosa.

A Cushing-kór leginkább a középkorú és idősebb kutyák betegsége. A macskáknál is hasonlóan játszódik le, ám a cicák majdnem 80 százaléka egyidejűleg cukorbetegségben is szenved. A Cushing-kór lassan alakul ki, ezért a vele járó jellegzetes elváltozásokat a tulajdonosok gyakran az öregedés számlájára írják.

A beteg kedvenceknek jelentős mértékben megnő a vízfogyasztásuk. A korábbinál akár tízszer több folyadékot is elfogyaszthatnak. Ennek következménye, hogy gyakrabban is vizelnek, s a korábban szobatiszta kutyák emiatt újra bepisilnek. A fokozott étvágyat a beteg kutyák négyötödénél figyelték meg. Hogy megnövekedett táplálék-igényüket kielégítsék, gyakran el is csenik a kinn felejtett ételt, vagy pitiznek érte, esetleg felforgatják a szemetest. Mivel sokszor más tünetek egyáltalán nem mutatkoznak, a gazdi ilyenkor többnyire azt gondolja, hogy csak nagyon jó étvágyú az állat.

A mellékvesék a vesék elülső végénél elhelyezkedő hormontermelő képletek. A mellékvesék két részre különülnek el, a velő és a kéregállományra. A mellékvesevelőben az adrenalin és a noradrenalin termelődik. A velőállomány megbetegedése állatokban igen ritkán fordul elő. A kéregállomány több mint 40 féle kortikoszteroidot – glükokortikoidokat, mineralokortikoidokat, szexuálszteroidokat – termel. Húsevőkben a legfontosabb glükokortikoid hormon a kortizol. A glükokortikoidok az immunrendszer működésében, a gyulladásos folyamatok lezajlásában vesznek részt. A minerálokortikoidok az ion- és folyadékháztartás irányításáért felelősek, a szexuálszteroidok pedig a nemi működést szabályozzák.

Változások jelentkezhetnek az állatok bőrén és szőrén is. A fülek tövénél, a has alsó részén, a hátulsó lábak hátsó részén és a lágyéktájékon hullhat a szőrük. Ezeken a helyeken a bőr is elvékonyodik, sötét színűvé válik, rajta hegek, striák alakulnak ki, faggyúdugaszok (komedók) képződnek. Előrehaladott esetben a bőr elmeszesedése fordulhat elő. A betegeknek tipikus, lógó, körteszerű hasuk van, amely a lerakódott zsírnak és az izomgyengeségnek, izomsorvadásnak a következménye. A kanokban gyakori a heresorvadás, szukákban pedig az ivarzás elmaradása. A magas glükokortikoid-szint gátolja az immunrendszer működését is, ezért gyakoriak a fertőzések (például a szaruhártyafekély vagy a húgyhólyag-gyulladás). Jellemző a szapora légzés, lihegés, kialakulhat tüdőembólia, pangásos szívgyengeség.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elérhetőségek: Állatorvosi rendelő (3300 Eger, Ankli József u. 13.), Állatgyógyászati Centrum (3300 Eger, Cifrakapu u. 158.)
[/caption]

A betegségnek számos diagnosztikai és kezelési lehetősége van. A felmerülő gyanút a teljes vérkép- és biokémiai vizsgálatok, a vizeletvizsgálat, a röntgen, az ultrahang és a hormonszint-mérés igazolhatja, s mutathatja ki, hogy melyik altípusról van szó. A betegség gyógykezelésére, a korábbi, sok mellékhatással járó készítmények helyett van már korszerűbb, ám az ára elég borsos. Az esettől függően műtétre is sor kerülhet.

Válaszol az állatorvos

Kérdése van? Tegye fel Ön is hozzászólás formájában, vagy írja meg a [email protected] email-címre!

Az Addison-kór jelentkezésével csak akkor kell számolnunk, ha a mellékvesekéreg 90 százaléka károsodik. Ekkor mind a glükokortikoidok, mind a mineralokortikoidok termelése kiesik. A mellékvesekéreg alulműködésének elsődleges oka lehet autoimmun folyamat, mindkét oldali mellékveséket érintő daganat, traumás bevérzés vagy gyulladás. Másodlagos okként, az agyalapi mirigy elégtelen mellékvesekéreg-működést fokozó hormonjának (ACTH) termelése csökkenhet a mirigy daganata, sérülése, gyulladása miatt, melynek következménye a mellékvesekéreg elégtelen hormontermelése lesz. A Cushing-kór egyik típusának kialakulásában  szerepet játszó, hosszas glükokortikoid-kezelés hirtelen megszakítása is Addison-krízist idézhet elő.

Az elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség elsősorban fiatal és középkorú kutyák esetén jelentkezik, szukákban pedig kétszer olyan gyakori, mint kanokban. Egyes fajtákra szintén jellemző ez a megbetegedés: ilyen a német dog, a rottweiler, az uszkár, a westie és a schnauzer. A klinikai tünetek nagyon változatosak és jellegtelenek, általános és emésztőszervi, ritkábban vérkeringési zavarok mutatkoznak. Az általános tünetek közé tartoznak a levertség, bágyadtság, gyengeség, a reszketés, az alacsony testhőmérséklet és a lesoványodás. Az emésztőszervi zavarra a rossz étvágy, hányás, hasmenés, fekete bélsár és hasi fájdalom utal. Vérkeringési tünetek a sokk, a gyenge pulzus és az alacsony szívfrekvencia.

Addison-krízis esetén ezek a tünetek súlyos formában jelentkeznek, és akár a beteg állat elhullását is okozhatják. A kiegészítő vér- és vizeletvizsgálat megmutatja, hogy az állat vérszegény, kiszáradt és veseelégtelenség alakult ki nála. A röntgenfelvételen a szív és a máj kisebbedése látszik.
Súlyos esetekben a betegnek azonnali infúziós terápiára van szüksége. Az elégtelen mennyiségben termelődő glükokortikoidokat és mineralokortikoidokat a megfelelő adagban pótolni kell. A pontosan beállított és betartott terápia mellett a beteg tünetmentessé tehető, és életkilátásai nem rosszabbak az egészséges állatokénál. Fontos a betegek rendszeres klinikai és laboratóriumi ellenőrzése is. Addison-krízis esetén az azonnal megkezdett beavatkozás ellenére sem sikerül minden esetben megmenteni a beteg életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!