Házi kedvencek

2009.12.31. 10:35

Utolsó figyelmeztetés az állattartóknak - és durr

Az óév búcsúztatása a legtöbbünk számára a vidámságot jelenti, háziállatainknak viszont rémálom lehet a pirotechnikai eszközök durrogása.

HEOL

– Az év végi ünnepek során különös gonddal viseltetünk azok iránt, akikről egyébként sajnos sokszor egész évben megfeledkezünk – mondja Rudas Aranka. A hatvani Kutyaszív Alapítvány elnöke hozzáteszi, a nagy szeretetáradatban is előfordul azonban, hogy háziállatainkra nem fordítunk kellő figyelmet.

Már az első durranásoktól megszöknek

Szilveszterre készülve mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet: az első petárdák fellövésével egyidejűleg jócskán megszaporodik az elkóborolt állatok száma. Ezzel összefüggésben pedig folyamatosan csörögnek az állatmenhelyek, állatorvosi rendelők telefonjai. A kétségbeesett gazdák eltűnt jószágaikat keresik, sokszor mindhiába.

Tény, hogy sokan kedvelik a pirotechnikai eszközöket, de az állattartók nagy része inkább adót vetne ki e termékek gyártóira, ami befolyhatna az állatvédők kasszájába.

A fény- és hangeffektusok hatására a legnyugodtabb állat is menekülni próbál. A négylábúakban félelmet és pánikot kelt a petárdázás. Elbújnak, s az is előfordulhat, hogy csak néhány nap múltán kerülnek elő, ha egyáltalán előkerülnek... Megtörténhet, hogy sokkos állapotukban kisebb-nagyobb sérüléseket is szenvednek. Az elkóborolt állatokra veszély leselkedik a közutakon is.

Képes kiugrani a zárt ablakon

– Az említettek megelőzésére nincs általános recept – jelenti ki az állatvédő. – A figyelem azonban sokat segíthet. A szilvesztert megelőző napokban figyeljük meg kedvenceinket, hogy miként reagálnak az első petárdák zajára. A legjobb, ha olyan ember van a közelükben, akit ismernek, szeretnek, és akiben megbíznak. Lehetőség szerint maradjunk otthon velük, vagy kérjük meg szomszédainkat, barátainkat, hogy nyugtassák meg a kutyusokat vagy a macskákat.

Ha ez nem megoldható, a durrogás idejére zárjuk be egy biztonságos, számukra ismerős helyre, ahol sem önmagukban, sem a környezetükben nem okozhatnak kárt. Mert akár az is megtörténhet, hogy egy kutya az ablaküvegen át próbál menekülni félelmében. Segíthet az enyhe nyugtató, vagy bekapcsolhatjuk a tévét, a rádiót is, amelyek hangja elnyomja a durrogás zaját.

A szakember szerint ezekben a napokban ajánlatos mindig pórázon és rövid ideig sétáltatni háziállatainkat, amelyek nyakörvén feltétlenül fel kell tüntetni a jószág nevét, valamint gazdája címét és telefonszámát. Amennyiben udvari tartású a négylábú, ebben az időszakban engedjük be magunkhoz a lakásba.

Ha mégis megtörténne a baj

Ha minden gondoskodásunk ellenére mégis megtörténne a baj, segítsünk az elkóborolt állatokon – mondja Rudas Aranka. – Embertelen nagy munkát végeznek Újév napján azok az önkéntesek, akik különféle menhelyek megbízásából önként, a saját lelkiismeretüktől hajtva megpróbálják összeszedni az óévbúcsúztató négylábú áldozatait. Hatvanban például a gyepmestert a 06-30-464-1380-as, az állatorvosi rendelőt a 37-341-502-es, a Kutyaszív Alapítványt pedig a 06-20-248-0208-as számon lehet hívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!