Házi kedvencek

2010.01.11. 19:34

Nemzeti kincs lett az Egri Kék Keringő

Borán kívül galambjairól is híres Eger. Európa-szerte jegyzett állomány él a hevesi megyeszékhelyen

HEOL

Kevesen tudják, hogy Egernek nem csak híres borai vannak, hanem Európa-szerte ismert és jegyzett galambállománya is. Az Egri Kék Keringő elnevezésű apró termető galamb 2004-ben országgyűlési határozattal bekerült a védett, őshonos, magas genetikai értéket képviselő nemzeti kincsek közé, s egyben felkerült a veszélyeztetett fajok listájára.

A több száz éves kitenyésztési múlttal rendelkező kis testű galamb nem tévesztendő össze a belvárosban látható félvad fajtákkal. Többek között a galambászok körében jól ismert Egri Kék Keringők is láthatóak lesznek azon a galamb- és kisállat-kiállításon, melyet a hét végén rendez a V-34 egri egyesület a felsőtárkányi általános iskola tornatermében.

A már hagyományos kiállításon olyan kuriózumok is láthatóak lesznek, mint a Parókás Galamb, az Alföldi Parasztgatyás, a Debreceni Pergő, és persze az Egri Kék Keringő. A hagyományos éves rendezvényre Miskolctól Budapestig hatvan tenyésztőt várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!