Házi kedvencek

2010.06.13. 16:06

Kedvenceinket is fenyegeti a hirtelen jött hőség

A kánikulában fokozott figyelmet igényelnek a házi kedvencként tartott állatok is - figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület.

HEOL

A hirtelen jőtt hőségben a legtöbben a szoba hűvösében vagy vízparton keresnek felüdülést a meleg elől. Bekapcsolják a légkondicionálókat, előkerülnek a hideg italok és édességek. Kedvenceink ezt nem tehetik meg, nagyban függnek tőlünk, gazdáktól, hogy mennyire könnyítjük meg nekik a kánkikula elviselését.

A kutya például nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. A nagy nyári kánikulát könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle "csúcsteljesítményt".

Ha egyébként láncon tartjuk a kutyát, akkor is figyelnünk kell arra, hogy legyen árnyék, ahová elbújhat. A tűző napon ugyanis az ebek kis időn belül hőgutát kaphatnak, s el is pusztulhatnak. Mindez vonatkozik az utazásra is: egy napon leparkolt autó belseje gyorsan 60-70 fokosra hevül, így soha ne hagyjuk benne az állatot. A felelőtlen gazda ilyen esetekben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy blöki intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett kutya rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!