Házi kedvencek

2016.07.28. 16:33

Megelőzés

Mint tudjuk, az egészségnél nincs fontosabb.

Barta Katalin

Egy hónapja landolt a postaládában az értesítés, hogy ingyenes vastagbélrák-szűrésre van lehetősége a polgárnak. Nem kell mást tennie, mint elsétálni a háziorvosához, ahol kap egy mintavételi tartályt a székletteszthez.

Nem volt egyszerű meggyőzni a papát a vizsgálat fontosságáról. Végül rászánta magát, elvégre az egészségnél nincs fontosabb a világon. Beballagott a háziorvosi rendelőbe, ahol közölték, sajnos a tartály nem érkezett meg, telefonon érdeklődjön. Lehetőleg gyakran, mert mindössze 50 doboz érkezik, s már így is óriási az érdeklődés. Két hétig érdeklődött, már-már kezdte feladni a reményt. Végül az egyik családtagnak elfogyott a türelme és elment az átkosban ÁNTSZ-ként ismert népegészségügyi szolgálathoz, hogy onnan kérjen tartályt. Emlékei szerint régebben itt lehetett ilyesféle alkalmatossághoz jutni. Már az is kínos volt, hogy a portás megállította: mi járatban van. Amikor kinyögte, hogy egy ”sz...doboz” kéne, meg is érkezett egy illetékes, aki közölte, azt nem itt kell kérni, hanem a Balassi utcai Heves Megyei Kémiai Laboratóriumban. Ott viszont azt nem értették, milyen dobozról van szó. A szűrővizsgálatról sem hallottak, nemhogy nekik kellene ehhez tartályt biztosítani.

Emberünk tett még egy kört, végül a kudarctól lesújtva közölte a papával: égen-földön nem lehet tartályhoz jutni, marad a várakozás.
Mostantól minden nap telefonálnak, mert a harcra fel kell készülni. Doboz csak 50 érkezik, ám ez érdeklődés egyre fokozódik. S mint tudjuk, az egészségnél nincs fontosabb. Az ehhez vezető út bizonyos életkor után a megelőző szűrésekkel kezdődne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!