Ünnep

2022.10.25. 12:28

Boldog születésnapot! A 78 éves Kovács Kati azt is tudja: kaland az élet

Hetvennyolcadik születésnapját ünnepli a verpeléti születésű Kovács Kati, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekesnő, az Eger Sikeréért Egyesület alapító tagja.

HEOL

Kovács Kati

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Kovács Kati Egerben egy gimnáziumi amatőr zenekarban énekelt. 1965-ben a Ki mit tud? győzteseként tűnt fel. A verseny után 1966-ban győzött a táncdalfesztiválon is a Nem leszek a játékszered! című dalával, amelynek szövegét is ő írta.

1972-ben a drezdai nemzetközi táncdalfesztivál győztese volt, 1974-ben Írországban elnyerte a country-fesztivál első díját, 1975-ben Angliában az év énekesnőjének választották. Filmjeiből: Eltávozott nap, Fényes szelek, A hamis Izabella, musical: Holnaptól nem szeretlek, nagylemezeiből: Suttogva és kiabálva, Autogram helyett, Életem lemeze, Szívemben zengő dal, Szerelmeslevél indigóval.

Kovács Kati számos rekordot tudhat a magáénak: 42 nagy és 92 kislemeze jelent meg, ebből 25 külföldön. Több mint háromszáz gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, legalább 500 dal van a repertoárjában.

1986-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje 2011-ben tisztikeresztje kitüntetést vehette át. 2014-ben lett Kossuth-díjas „a magyar könnyűzenei kultúrában játszott műfajteremtő szerepéért, határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő, páratlanul gazdag előadóművészi tevékenységéért, több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként”. 2011-ben Budapest, 2013-ban Eger díszpolgára lett. 2018-ban Kovács Kati kapta az első csillagot Egerben az Egri Csillagok Sétányán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában