Gasztronómia

2023.01.09. 19:55

Tortáival lenyűgözte Szabi péket is az ismert színész, Barát Attila, aki játszott az egri színházban is

Barát Attila neve az egri színház közönsége előtt is ismert lehet, hiszen az Egri Csillagok musicalben is szerepelt. Amikor nem a színpadon áll, s ideje engedi, a konyhában serénykedik. A nagykörűi születésű színész az utóbbi években szívesen főzőcskézik, s újabban édességeket is készít. Nemrégiben egy televíziós főzőműsorban tette magát próbára, a közelmúltban pedig megnyert egy cukrászversenyt.

HEOL

Barát Attila háromemeletes tortát készített

Forrás: Barát Attila/Facebook

– Nemrég még azt mondtam, hogy a süteménykészítés nem áll túl közel hozzám. De sokat tanultam, gyakoroltam, persze még így is meglepődtem, hogy megnyertem ezt a csodás versenyt – reagált nevetve a szoljon.hu megkeresésére Barát Attila. A nagykörűi gyökerű színész a gasztronómiai előzményeiről elmondta, hogy egy évvel ezelőtt kapott felkérést egy televíziós főzőversenybe, ahol elismert séfek zsűrizték a főztjét.

Nagy kalandként élte meg a megméretést, s noha akkor nem ő szerezte meg a Konyhafőnök címet, ez nem szegte kedvét. Ha tehette, főzött, gyakorolt a konyhában, s egyre inkább belemélyedt a cukrászat rejtelmeibe is.

– A korábbi versenyben is voltak sütis feladatok, s az elmúlt időszakban otthon is készítettem már desszerteket. Igazán persze akkor vetettem bele magam, amikor megkaptam a felkérést a Viasat3 tévécsatorna Ide süss! című cukrászverseny legutóbbi évadába.

Tanultam az elméletet és rendíthetetlenül gyakoroltam, mindenféle gépet, szerkentyűt beszereztem, hogy minél alaposabbak legyenek az ismereteim. Ennek leginkább a kislányom és az osztálytársai örültek, ugyanis a produktumokat ők fogyasztották el, ha úgy tetszik: tesztelték – mesélte Attila. Végül nemcsak a gyerekek osztályozták kiválóra a süteményeket, de a műsor szakértő zsűrijét, Szalai Dórit, a Macaron királynőt és Szabadfi Szabolcsot, azaz Szabit, az ország kedvenc pékjét is meggyőzték Attila desszertjei.

A versenyben, amely úgynevezett ünnepi kihívás volt, 10 ismert személyiség mutathatta meg tehetségét és felkészültségét. Ahogy a nagykörűi kötődésű színész elmondta, nem gondolta, hogy ő lesz a győztes, ezért óriási megtiszteltetésnek érzi az eredményt.

– Újra csak azt mondhatom, hogy egy nagy kaland volt. Tíz napon át forgattuk a műsort, minden nap két feladatot kellett teljesítenünk. Mindegyik emlékezetes volt valamiért, a legnehezebb talán a döntő volt, amikor háromemeletes tortát készítettem. A tempó végig feszített volt, sokszor nem is „jött át” a képernyőn az a küzdelem, amit ott átéltünk. De minden percét élveztem, s azt hiszem, ezt a társaim is vallják, különleges érzés volt, hogy újra gyereknek érezhettük magunkat. Számomra azért is volt tanulságos a verseny, mert kiléphettem a komfortzónámból, megtudtam, mire vagyok ott képes. Ezek után, azt hiszem, sokszor teszem ki onnan a lábam – mesélt az élményeiről Attila.

Nos, ezért valóban érdemes. Aki követte a műsort, láthatta, milyen remek desszerteket alkotott a színész, a zsűri elmondása alapján pedig nemcsak szépek, de finomak, mondhatjuk, „aranyérmesek” is voltak azok a sütik.

– Amikor ott álltunk a zsűri előtt, az eredményhirdetés pillanatában, arra gondoltam, hogy elégedett vagyok, mert végigcsináltam. Nem a győzelem volt a cél, persze, elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy így alakult. És örülök annak, hogy egy ilyen csapattal dolgoztam együtt, hálás vagyok az egész stábnak, a műsorvezetőknek is az élményért. És persze a versenytársaimnak, akikkel szuperül összekovácsolódtunk. Voltak, akiket korábbról ismertem, de az új találkozások is csodás embereket hoztak az életembe. Ez így együtt az igazi győzelem – tette hozzá végül Attila, aki természetesen a műsor után otthon is folytatja a cukrásztevékenységet. Karácsonykor már ő készítette a klasszikus finomságokat, mézeskalács és bejgli került a tányérokra.

Családi körben töltötte az év végi ünnepeket

Barát Attila az ünnepek idején sem tétlenkedett, az ünnepi sütemények mellett kocsonyát készített. Az ízletes falatok mellett aztán jöhetett a pihenés, a karácsonyt szűk- majd kicsit tágabb családi körben ünnepelte a színész.

– Szenteste otthon voltunk, aztán utaztunk Nagykörűbe, ahol együtt voltunk a rokonsággal. A két ünnep között már játszottam, voltak előadások a Madáchban. Szilveszterkor családi körben köszöntöttük az új évet.

A napokban pedig próbák kezdődnek, szinkronizálok is, úgyhogy elkezdődött 2023. Természetesen idén is sok időt szeretnék tölteni a konyhában is – mesélt az elmúlt időszakról a színész.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában