Tanulni menő

2023.04.24. 17:30

A fiatal tehetség, Azahriah sorai mögé néztünk az egri tanárral

Egri magyartanár kíséretében szedtük darabokra a népszerű énekes szerzeményét.

HEOL

Youtube videósból vált Magyarország zenei világának egyik legkiemelkedőbb alakjává, a mindössze 21 éves Baukó Attila, ismertebb nevén Azahriah. Kihívó és egyedi stílusú dalaival nem csak a tiniket, hanem az idősebb korosztályt is bevonzza koncertjeire. Teltházas fellépések, különleges ruhadarabok, rocksztár életmód, és több milliós megtekintések tükrözik a fiatal előadót. Mi lehet vajon az, amit a zenéjében elrejt a sorai mögött? Egy egri magyartanárnő segítségével most szétszedjük, az Introvertált dal című számát. 

Mielőtt bárkinek is ismerős lenne ez a cikk szeretném előre bocsátani, hogy Nógrádban is elemezték már a nótát. 

–Ha az ember évtizedek óta magyartanár és szenvedélyesen szereti a szövegeket, lépten-nyomon metaforákra, szinesztéziákra, fokozásokra bukkan, elolvas mindent, és természetesen fut az elemzőprogram dalok hallgatása közben is – kezdte az elemzését ezzel a mondattal a tanárnő. 

A kapott leveléből, megtudhattam hogy a napokban iskolába menet, többek között ezt a magyar dalt is hallgatta és már akkor felfigyelt a szövegére, valamint műfajjelölő szót tartalmazó címére is. 

Na de akkor most jöhet egy kis rendhagyó irodalom óra, az olvasóinknak. 

  • megfigyelhetünk benne néhány, szépirodalmi szövegből ismert elemet, például napszaktoposzokat (reggel, éjjel)
  • szimbolikus elemeket (alagút) gyerekkor („Gyerekkorom belepi a beton”)
  • az úton haladás toposzát („bandukol az utakon”) 
  • frazémákat („Amíg nem ütött az utolsó óránk , „Nem vagyok ma toppon”)
  • alakzatokat, például ismétléseket, ellentéteket („Minden éjjel meg reggelente megváltoznék/ De minden éjjel meg reggelente bezárkóznék/ Minden éjjel meg reggelente megváltoznék/ Minden éjjel meg reggelente bezár”)

 – Hasznos és hálás dolog az elemzés igényével közelíteni hozzá akár irodalomórákon is, mert a könnyűzene a fiatalok életének szerves része. És talán ha kedvenceik szövegét igazán átlátják, akkor talán értőbben olvasnak Csokonait, Arany Jánost, Petőfit, Radnótit, és így lesz esélyük megtapasztalni a tökéletes szövegek lenyűgöző hatását. Kívánom ezt az élményt mindenkinek! – zárta  a magyar tanárnő. 

(A főoldali képünk forrása: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában