Pisztáciabomba

2024.12.09. 17:28

Így készíts otthon dubai csokit, megmutatta az egri cukrászlány + fotók, videó

Az idei ősz-tél slágere egyértelműen a dubai csoki. Különleges hozzávalókból készül, nem kapni minden sarkon. A Szofi's factory - Kézműves Tortaműhely megmutatta, hogyan lehet otthon is elkészíteni a trükkös dubai csokit. Azt is megtudtuk, reális-e, hogy 10 ezer forintot kérnek egy tábláért.

Dubai csoki folyik lassan a csapból is. A közösségi médiában tömegek áradoznak a különleges édességről és egyre többen keresik, hol lehetne beszerezni, sőt, van, aki szerint ez lesz a karácsony slágere idén, így mi is kíváncsiak lettünk, mit tud a furcsa, zöld töltetékes csoki. Molnárné Zelei Zsófi, a Szofi's factory - Kézműves Tortaműhely tulajdonosa mutatta meg, hogyan készül és milyen hozzávalókra van szükség a dubai csokihoz. Az egri cukrász az esküvői torták, különleges kézműves torták mellett karácsonyra is készül hagyományos sütikkel, az idei szezonban nála is lecsapódott a dubaicsoki-láz.

A dubai csoki alapanyagai
A dubai csoki alapanyagai
Fotó: Huszár Márk/heol.hu

– A vékony szálakból álló pirított kadayif tészta a pisztáciakrém és a tahini fúziója teszi különlegessé a lágy tejcsokiba kerülő tölteléket. A pisztáciás édességek nagy kedvenceim, így nekem is rögtön felcsillant a szemem a dubai csoki láttán, ami nemcsak finom, de igazán mutatós is. Egyébként részben a dubaicsoki-láz inspirált abban, hogy idén a hagyományos karácsonyi bejglik között egy pisztáciás verzió is legyen a kínálatban. A hazánkban népszerű karácsonyi sütemények mellett így ez is kérhető a karácsonyi sütiboxokba, és úgy döntöttem, külön kérésekre készítek majd dubai csokit is – mondta az egri cukrász a műhelyében, miközben felsorakoztatta a hozzávalókat a csokikészítéshez. Kérésünkre megcsinálta ugyanis a közel-keleti ihletésű édesség egy olyan verzióját, amit a kísérletező kedvűek egy kis ügyességgel és odafigyeléssel maguk is el tudnak készíteni otthon.

Már a csokit temperálni sem egyszerű
Fotó: Huszár Márk/heol.hu

Szilikonformát bárki be tud szerezni, a dubai csokihoz célszerű mélyebbet választani, hiszen a töltelék laza és aránylag vastag. A forma alapos meleg vizes tisztításával és szárításával kezdődik minden. Zsófi felhívta a figyelmet, hogy mosogatógépben, vegyszeres tisztítással sose mossunk el szilikonformát, mert egyrészt nem egészséges, másrészt az apró letapadások rontják a végeredmény szépségét. Ha a formánk készen áll, akkor a a díszítést kell először belecsepegtetni, de ha nem akarunk csillogó, színes külsejű táblás csokit, akkor az első lépés a csoki temperálása. Zsófi ennek a trükkjét is elmondja a videóban, ugyanis nem egyszerre kell megolvasztani az összes csokoládét, amit használni akarunk, és azt is megmutatta, hogyan kapunk szép, vékony csokiburkot, ami majd a hűtőben várja, hogy megtöltsük.

Dubai csoki: a luxus, az drága

– A töltelékhez használatos török kadayif tészta már pirított formában is kapható, ez megkönnyíti azoknak a dolgát, akik először próbálkoznak ilyesmivel, vagy kevésbé ügyesek a konyhában – mutatta, miközben szálakra bontotta a tésztát. A pisztáciakrém és a tahini belekeverése után is könnyed és légies maradt a töltelék, amit igazán sok türelemmel kell beletölteni a csokoládé burokba. Miközben ezzel foglalatoskodott, Zsófi érdeklődésünkre elmondta, az ár természetesen attól függ, hogy milyen alapanyagokból készül a csoki. A hozzávalók nem olcsók, nem egykönnyen beszerezhetőek, de a minőségi alapanyagok között is jókora árkülönbségek vannak.

– Túlzás 15 ezer forintot elkérni egy 100 grammos tábláért, néhány ezer forintból is ki lehet hozni a csokit, ha jó minőségű alapanyagokat használunk. Persze a „zöld arany” vagyis a híres brontei zöld pisztácia az igazi, s ezt valóban szinte aranyárban mérik. Ha ilyen luxusminőségű hozzávalókból készül és például aranyporral díszíti a cukrász, akkor érthető a magas ár. Ezt jelezni kell a vásárlónak, hogy tudja, miért fizet – magyarázta. Hozzátette, valószínű, hogy az ünnepi szezonban sokan hajlandóak is lesznek megfizetni az árakat, hiszen ilyenkor egyébként is többet költenek édességre az emberek, de szerinte vidéken akkor sem nem lenne képes a dubai csoki kiszorítani a hagyományos sütiket, ha minden sarkon lehetne kapni.

Miután a töltelék is pihent egy kicsit a hűtőben és a táblás csoki talpa is rákerült, újabb pihenőre kényszerültünk, mert megint visszakerült a hűtőbe. Hogy biztosan kellően megdermedjen és ne legyen problémás kivenni a szilikonformából, hagyhatunk neki egy órát is. A végeredményt természetesen meg is kóstoltuk, tényleg igazán különleges ízvilág, szóval nem volt túlzás, hogy a távol-keleti luxus inspirálta. Most már tudjuk, honnan juthatunk hozzá karácsonyra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!