Húsvét

2025.04.15. 13:55

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka: mutatjuk a titkot

Lassan véget ér a nagyböjti időszak, felkerül az ünnepi terítő, készülnek a sütemények, fő a tojás. Természetesen a húsvéti sonka sem maradhat le az ünnepi asztalról.

Ha húsvét, akkor húsvéti sonka. Az ünnep ikonikus ételét azonban nem mindegy, hogyan készítjük el. Tuza Gábor siroki polgármester felidézte gyermekkori emlékeit, és megosztotta olvasóinkkal, hogyan készítettek a szülei igazi ízletes, omlós sonkát.

Megtudtuk a tökéletes húsvéti sonka titkát
Megtudtuk a tökéletes húsvéti sonka titkát
Forrás: Márton Anna/Baon.hu

Mint elmondta, édesapja erdész volt, tanyán éltek, mindent maguknak termeltek, készítettek. 

– Rengeteg állat volt a tanyánkon, a bátyámmal minket is befogtak a szüleink a ház körüli munkába. Elmondhatom, hogy a jó sonka az állattartónál kezdődik. Nekünk sok disznónk volt, amelyeket vegyes étrenden tartottunk – emlékezett vissza Tuza Gábor.

Kifejtette, hogy maguknak termelték a takarmányt is, a disznók darát, korpát, krumplit kaptak, és kint voltak sokszor az erdőban makkozni, így természetes, egészséges ételhez jutottak. Édesapja nem hagyta, hogy nagyon meghízzanak, amikor még nem volt nagyon zsíros a hús, akkor vágták le a disznókat. 

– Hosszú folyamat volt a sonka előkészítése. Édesapám először csak sóval dözsölte be. Volt egy fa teknőnk, abban sózta a füstölésre váró húsokat. Egy hétig forgatta a külső kamrában. Ezután páclevet főzött, amelybe sót, egész borsot, köménymagot, babérlevelet tett, felforralta, kihűtötte és annyira öntötte le, hogy majdnem ellepte a húsokat. Minden este locsolgatta – részletezte a polgármester.

Szavai szerint egy hónapig kezelték így a sonkát, majd 2-3 napon át szikkasztották, ezután pedig föltették füstölni 3-5 napig. 

– Hideg füstön füstölte, volt egy tűzhely-féle a műhelyben, annak a füstjét egy kályhacsővel vezette a füstölőbe. Ezután egy külön fészerben felakasztotta, hogy szikkadjanak és az ízek összeérjenek – mesélte.

Mint elmondta, a főzés az édesanyja dolga volt. Piros, zománcos fazékban áztatta, a vizet aztán leöntötte, az új vízbe tett borsot, babérlevelet, fokhagymát tett. A főzés ideje attól függött, hány kilós volt a sonka. A főzővízben hagyta kihűlni.

– Emlékszem, mindig nagyon finom, omlós volt – mondta Tuza Gábor.

Húsvéti sonka: így készítsd el!

Nem sokan tudjuk a kezdetektől felügyelni a húsvéti sonka elkészítésének folyamatát, de a főzésnél is megtehetjük, ami tőlünk telik, hogy ínycsiklandozó falatokat tehessükn az ünnepi asztalra. Nagy Ádám, a pétervásárai Arany Kakas Fogadó szakácsa a Heol.hu-nak elmondta, hogy a füstölt parasztsonkát nem bonyolult elkészíteni.

– Vízben kell megfőzni, kell bele tenni fokhagymát, vöröshagymát, babérlevelet. Ha megfőtt, kivesszük, és letakarva megvárjuk, amíg kihűl – mondta. – Sót azonban nem szabad tenni a vízbe, mert a hús maga már sós. A boltban lehet venni combot és lapockát is, de hátsó comb az igazi.

Kifejtette, hogy ha boltban vásárolunk, akkor érdemes vízben kiáztatni főzés előtt, mert túl sós lehet. A parasztsonkát lehet látni kívülről is, fontos, hogy kicsit száraz legyen a felszíne, és a szalonnarészt le kell vágni főzés előtt. 

– A kötözött sonkát nem tudjuk annyira megnézni, de ma már odafigyelnek a készítésére, sok előírásnak kell megfelelni – tette hozzá a szakács.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!