2025.04.20. 12:45
Tojásdilemma: ketrecest, vagy szabad tartású a jobb?
A húsvéti asztal elmaradhatatlan kelléke a sonka, a kalács, és persze a tojás. Mostanában, elsősorban az állatvédők és a gasztro guruk bejegyzéseinek köszönhetően ismét előtérbe került az a kérdés, vajon a ketreces, vagy szabad tartásból származó tojás a jobb?
A húsvéti ünnepkör egyik jelképe a tojás. A tojásfestés mellett az ünnepi asztalra is kerül belőle. Húsvét előtt azok is nagyobb mennyiségben vásárolják, akik egyébként keveset esznek. Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb, ha ketreces, vagy szabad tartásból származó tojást veszünk?

Forrás: Huszár Márk/Heol.hu
Ebben a kérdésben segítségünkre volt Papp Veronika, a gyöngyöshalászi Gyöngytojás Kft. ügyvezetője, aki eloszlatott egy tévhitet amikor elmondta, hogy bármelyiket választhatjuk, mivel nincs különbség a tojások között.
– A takarmánytól függ a tojás minősége. Mi ketreces tartással foglalkozunk, saját magunk állítjuk elő a takarmányt az igényeknek megfelelően. Vegyszert nem teszünk bele, természetben előforduló anyagokat használunk, magvakat, vitaminokat, probiotikumot adunk nekik. Ezek a tojás ízétt is befolyásolják – magyarázta az ügyvezető.
Szavai szerint jobb a beltartalmi értéke ezeknek a tojásoknak, annyiban legalábbis, hogy tudják kontrollálni, mi kerül bele.
– Ha több a kukorica, akkor sárgább a tojás, ha kevesebb, akkor fakóbb – mondta.
Elárulta azt is, hogy a tojás mérete a tyúk korától függ, ugyanis a fiatalabb tyúkok kisebb tojást tojnak, az L-es méretűt az öregebbek adják.
Az árakkal kapcsolatban megemlítette, hogy kifejezetten a húsvét miatt nem emelkedtek, de a madárinfluenza miatt sokat le kellett vágni, így előfordulhat hiány a tojásból.
– Húsvét előtt mindig szükség volt importra, de a járvány külföldön is hiányt okozott, az USA-ban már egy dollárba kerül egy tojás. Ehhez jönnek a takarmány- és csomagolóanyag árak, valamint a munkabér emelések. Ezek befolyásolták most a tojás árát, nem kimondottan a húsvét – részletezte.
A várható tojásárakról ebben a cikkünkben írtunk:
Elmondta, hogy háromféle módon tartanak szárnyasokat:
- szabadtartás, de ha járvány van, akkor őket is be kell zárni, hogy ne fertőződjenek meg
- alternatív technikák
- ketreces tartás.
– Ha mozog az állat, több energiát használ el, több takarmány kell, amit nagyobb mezőgazdasági területen lehet megtermelni. A ketrecesnek a legkisebb az ökológiai lábnyoma – fejtette ki.
Elmondta, hogy a tojótyúkok az ázsiai őserdőkből származnak, kicsi, szűk helyeket keresik, ahol sötét van, így a ketrecben nem érzik rosszul magukat.
– A húsnak nevelt csirkéket 6 hét alatt hizlalják fel, de a tojótyúkok az első 20 hétben nem tojnak, addig csak etetjük őket. Ők 70-80 hétig tojnak ez után.
Kiemelte, hogy a számítógép által vezérelt rendszerük folyamatosan méri és szabályozza a szén-monoxid, szén-dioxid, ammónia értékét, a hőmérsékletet, szolgáltatja a friss levegőt, a tiszta környezetet, friss ivóvizet, a vitaminokat.
A tanyasi tojás
Tuza Gábor siroki polgármestert is megkérdeztük, aki elmondta, hogy mivel tanyán nőtt fel, nekik is voltak tyúkjaik.
– Búzát, kukoricát, különféle zöldeket kaptak és a kertben bogarásztak. A bátyámmal a mi feladatunk volt a tojások összeszedése, mert a tyúkok a legkülönfélébb helyeken tojtak: szénakazalban, bokor tövében – mondta.
Hozzátette, a szabad tartású tyúkok tojása barna és kemény.
– Édesapám egyszer megdöbbenve mesélte, hogy fehér héjú tyúktojást látott a faluban – emelte ki.
Elmesélt egy esetet is, amikor egy balesetben elpusztult egy disznójuk, és az állatorvos javasolta nekik, hogy bontsa fel, a csirkék majd megeszik. Ez így is történt, a 80-100 csirke, pulyka nagyjából egy hét alatt szétkapta, csak a csont maradt.
– Ezután a tyúkok eszeveszetten elkezdtek tojni, annyi tojás lett, hogy nem tudtuk hova tenni. Az állatorvos javasolta, hogy vízüveget oldjunk fel, abba tegyük a tojást, így 3-4 hónapig nem romlik meg. Ez így is lett, de amikor kivettük, 2-3 órán belül fel is kellett dolgozni, mert akkor már megromlott – emlékezett vissza.
Hozzátette, ő azt tanácsolja, hogy aki tud, igazi tanyasi tojást vegyen.
Mi a vízüveg?
A nátrium-szilikát (élelmiszer-adalékként E550, köznapi nevén vízüveg, ritkábban folyékony üveg) egy nagyon széles körben használt vegyület, melyet elsősorban cementben, tűzálló anyagok gyártása során, textil- és fafeldolgozás során, valamint élelmiszeripari adalékanyagként alkalmaznak – írja a Wikipédia.