Heves megye

2018.05.08. 20:00

Van még hová fejlődni: tavaly 780 munkabaleset történt megyénkben

Huszonöt esetben bírságolt a megyei munkavédelmi hatóság. Idén ellenőrzik a mezőgazdaságot, az építőipart, de a kölcsönzött munkavállalók foglalkoztatását is.

Tóth Balázs

Tavaly hétszáz Heves megyei munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság, és több mint ötszáznál találtak valamilyen szabálytalanságot, derült ki a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott munkavédelmi nyílt napon.

Veres Pál, az Egri Járási Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályának munkavédelmi szakmai koordinátora a tájékoztatón elmondta, 4800 munkavállalót érintett szabálytalanság, közülük 1700-at súlyos mértékű. A hatóság főképp az építőipart, a kereskedelmet és a feldolgozóipart ellenőrizte.

„Több órában kell már foglalkoztatni munkavédelmi szakembereket”

Veres Pál ismertette, érdemi határozatot 650 esetben állítottak ki, minden ötödiket súlyos veszélyeztetés miatt. Leggyakrabban, félezer alkalommal a hiányosságok megszüntetését rendelték el, de 110 alkalommal az adott eszköz használatát tiltották meg, vagy épp a tevékenységet függesztették föl. Munkavédelmi bírságot huszonöt esetben szabtak ki, 14 alkalommal munkabaleset miatt. Leggyakrabban a használt berendezésekkel volt probléma, de büntettek leesés veszélye, illetve soron kívüli ellenőrzés elmulasztása miatt is.

Tavaly 780 munkabaleset történt Heves megyében, míg a megelőző évben 795 Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Hat helyett viszont csak egy halálos kimenetelű történt, s súlyos esetből is csak három fordult elő a megelőző évi 15 helyett. Külföldön majdnem ugyanannyi Heves megyei munkavállalót ért baj, mint egy évvel korábban, a 11 esemény közül egy volt halálos és összesen kettő súlyos.

Veres Pál fölidézte, az itthoni halálos baleset erdei munkán történt, amikor egy férfira rádőlt egy fa. Életveszélyes baleset történt, amikor nem dúcolták ki a több mint három méter mély árok falát, és a föld ráomlott egy emberre. De egy dámszarvas is életveszélyes sérüléseket okozott egy állatparkban, ahol a karámot festő embert támadta meg az állat. Németországban történt az az életveszélyes munkabaleset, amikor a dolgozó fejére esett egy födémzsalu-gerenda egy gurulós állványról. Ezen kívül találkoztak szabálytalan állványozással, védőeszközök nélkül végzett azbesztbontással, veszélyes kapcsolószekrényekkel is.

A szakmai koordinátor kitért arra, hogy az idei második és harmadik negyedévben Hevesben a mezőgazdasági vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre, de a kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeit is vizsgálják majd, s építőipari cégeket is felkeresnek.

Közölte: módosultak a munkavédelmi hatósági ellenőrzések határidejei, a korábbi 21 helyett 45 nap áll rendelkezésre a munkabalesetekkel, foglalkozási megbetegedésekkel és fokozott expozíciós esetekkel, a baleset munkabalesetnek minősítésével, a munkáltató és a dolgozó közötti jogviszony szervezett munkavégzésnek minősítésére. Más esetekben 30 nap, a hivatalbóli eljárásnál pedig hatvan nap lett az ügyintézési határidő.

Változások történtek az ellenőrzések protokolljában, így a jegyzőkönyv átadásában, a feljegyzésekben, az adatszolgáltatásban, s kapcsolattartásban is. Az eddiginél több órában kell foglalkoztatni munkavédelmi szakembereket.

Tanácsokat kérnek tőlük, van lehetőség az együttműködésre

Veres Pál szót ejtett a munkavédelmi hatóság tanácsadási tevékenységéről is. Tavaly 77 alkalommal kértek tőlük tájékoztatást, zömében telefonon, vagy személyesen, összesen 108 kérdést érintve. Leggyakrabban a munkabalesetek kivizsgálásáról, jegyzőkönyvek kitöltéséről, foglalkozási megbetegedésről, elsősegélynyújtás megszervezéséről, az egyéni védőeszközök biztosításáról érdeklődtek.

Szóba került az Együttműködés a munkahelyek biztonságáért partnerségi program is. A tíz éve kezdődött programban a cégek vállalják, hogy nem foglalkoztatnak feketén, biztonságos munkakörülményeket és feltételeket teremtenek. Cserébe több és soron kívüli tájékoztatást kapnak, pályázhatnak a Biztonságos munkahely címre, előzetes értesítést kapnak a munkavédelmi ellenőrzésekről.

Bejelentéseket is kaptak

A Heves megyei munkavédelmi hatósághoz tavaly tizenkét panaszt érkezett, nagyrészt balesetek, egy esetben halláskárosodás miatt, ezek többsége megalapozott volt. Közérdekű bejelentésből 49 érkezett hozzájuk, ami növekedés 2016-hoz képest. Ezek főként munkakörülményekre, egyéni védőeszközökre, jogsértésekre vonatkoztak, kétharmadukat nem találták megalapozottnak.

Címkék#civil élet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában