Demjén

2018.10.18. 19:03

Átalakulás várható az uniós agrártámogatásokban

Vidékfejlesztésre eddig húszmilliárd forintot nyertek a hevesiek.

T. B.

A közös agrárpolitika jövőjéről, a vidékfejlesztési programokról, valamint az öntözésről tartott tájékoztató fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei igazgatósága Demjénben. Papp Gergely, az országos kamara szakmai főigazgató-helyettese kifejtette, a 2020. utáni agrártámogatási rendszerben az uniós költségvetés kisebb hányadát fordítják már agrártámogatásra, ez azonban pénzben nem biztos, hogy csökkenést jelent. Valószínűleg kevesebb jut a nagy gazdaságoknak, növekszik a fiatal gazdáknak nyújtott segítség, s plusz pénz jár majd környezetvédelmi célok teljesítéséért.

Dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a pályázatokról beszélt. Az uniós pénzeket lekötötték már, de számítanak projektek visszamondására, ezért is szólítják föl a késlekedőket a megvalósításra. Több kiírást is újranyitottak, így mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítására 13 milliárd, borszőlő ültetvények telepítésére majdnem 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Tervezik pályázatok kiírását élelmiszer-feldolgozás és borászatok számára (50 milliárd), ökológiai gazdálkodásra (12 milliárd), a juh- és kecske tejágazat szerkezetátalakítására (680 millió forint). Heves megyében október 18-ig 836 beérkezett kérelemből 487-et támogattak, a 45,64 milliárdos forrásigényből 20 milliárd forintot hagytak jóvá.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a tavaszi jogalkotásról beszélt, így az öröklésről, az osztatlan közös tulajdonokról, valamint a mezőgazdasági öntözésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!