vélemények

2020.04.03. 14:00

Heves megyei vállalkozások is adtak tippeket a történelmi gazdaságélénkítő tervhez

A megyei kamara szerint a folyószámlahitelek támogatásával, a kedvezmények kiterjesztésével, munkahelymegtartó pályázatokkal lehetne segíteni a vállalkozásokat.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az elmúlt napokban több száz Heves megyei vállalkozás véleményét gyűjtötte össze, hogy minél pontosabb képet kapjon a koronavírus okozta válság gazdasági hatásairól, valamint olyan konkrét intézkedési javaslatokat kért tőlük, mely alapján a kormány a leghatékonyabb intézkedéseket tudja hozni, biztosítva a vállalkozások fizetőképességét, a munkahelyek és a vállalatok piaci helyzetének megőrzését, valamint a veszteség csökkentését.

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke közleményében leírta, mit javasoltak az országos kamarának, hogy azokat a kormány elé terjesszék. Elsőként pozitívnak tartanák, hogy a rendkívüli állapot során hozott kormányrendeletekben lehetővé tett közterhekre, járulékokra, kata fizetésére tett mentesítéseket, moratóriumokat valamennyi nemzetgazdasági ágazatra terjesszék ki, hiszen ma már kivétel nélkül minden vállalkozást érintenek a begyűrűző gazdasági hatások.

A magyar történelem legnagyobb gazdaságélénkítő terve jön kedden

A koronavírus miatti gazdasági válságról szólva Orbán Viktor közölte: hétfő délutánra készül el és kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb, négy fejezetből álló gazdaságélénkítési tervét, az első fejezet a munkahelyek megőrzéséről, a második pedig újak teremtéséről szól. Egy meggyőző, nagy erejű, a jövőre nézve reményt adó akciótervre van szükség – hangoztatta.

Azt mondta, nem szeretne visszatérni a segélyalapú gazdaság időszakába, mert a segélyezés végén hitelt kell felvenni, leginkább külföldről, és akkor „bekanyarodunk abba az utcába, aminek a végén ott vár bennünket az IMF meg a Soros György-féle pénzügyi spekulánsok”.

– Úgy küzdjünk meg ezzel a válsággal, hogy ne adjuk fel a céljainkat, ne adjuk fel azt, amit elértünk, ne adjuk fel Magyarország függetlenségét, a munkaalapú gazdaságot és a büszke élet lehetőségét sem! – fogalmazott Orbán Viktor.

Szeretnék, ha munkahelymegtartó pályázatokat hirdetnének meg két időszakra, minden gazdálkodási formára. Először a válsághelyzet idején bérkifizetést nem szüneteltető, árbevételt nem realizáló vállalkozásokat kompenzálják, majd az újraindításkor a munkabérek finanszírozhatóságát támogassák.

Javasolják a likviditás fenntartását segítő folyószámlahitel-program (például Széchenyi-kártya) helyzethez igazítását, azaz vezessenek be kamatmoratóriumot a most fölvett hitelekre is, illetve emeljék a kamattámogatást öt százalékra folyószámlahitel esetében is.

A HKIK szerint a vállalkozások javát szolgálná, ha az önkormányzatok részéről moratóriumot vagy kedvezményt adnának az építményadóra a szükségállapot okozta recesszió idejére. Kérik továbbá az áfakiutálások, -visszaigénylések soron kívüli, mihamarabbi teljesítését, kifizetését. A kamara javaslata szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését év végéig függesszék föl. Maximalizálják kétszázalékos mértékben a társasági adót. Javasolják, hogy a 2019. év társasági adójának maximum két százalékát fizessék be adóként a vállalkozások, a többit pedig fordíthassák fejlesztésre, munkabérre, forgóeszköz-vásárlásra. Ez az újraindítást sokaknak segítheti, s egyfajta tartalék képződhetne.

Jelenleg szigorú keretek között tarthatnak nyitva az üzletek. Amennyiben a kormány még szigorúbb intézkedést helyez kilátásba, kérik, hogy kiemelten kezeljék a mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó kereskedelmi boltok (gép- és alkatrészüzletek, vetőmag-kereskedők) nyitvatartásának szabályozását, a külföldről beérkező mezőgazdasági gépek, alkatrészek Magyarországra történő akadálytalan bejutását. Az agráriumban szinte nincs halasztható munka, amit nem végeznek el időben, az jelentősen kihat a termelés végeredményére.

Kérik az egészségügyi beszállítók felé fennálló, lejárt tartozások haladéktalan kifizetését, hogy a járványhelyzet kezeléséhez hiányzó eszközök beszerzése országos szinten helyreálljon.

Javasolják a települések, városok, ipari területek élet- és vagyonvédelmének mielőbbi elindítását, mivel az elnéptelenedő utcák, hosszabb időre bezárt gazdasági egységek esetében nő a kockázata a vagyon elleni bűncselekményeknek.

Pályázatokhoz kapcsolódó javaslatok

A megyei iparkamara szeretné, ha felgyorsítanák a pályázati elszámolásokat, mielőbb kifizetnék a támogatásokat, akár utólagos korrekció mellett is, mivel a jelentős vállalkozások által előre finanszírozott és még nem kifizetett forrás azonnali likviditási segítséget nyújthat. Kérik, hogy az utófinanszírozású nyertes pályázatok esetén teremtsék meg az előleg lehetőségét, mert a megnehezült likviditási helyzet miatt sok projekt ellehetetlenül. Az is segítség volna, ha megteremtenék a lehetőségét az egyszeri időközi elszámolásnak, mert sok lehet a visszalépés. Vegyék figyelembe a veszélyhelyzetet a pályázati indikátoroknál, mérföldköveknél, szakmai mutatókban, a vállalások határidejénél.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!