Ellenőrzések

2021.12.30. 16:14

A Heves megyei vagyonőröknél még sok a szabálytalanság

Szeptember végén és október első két hetében ellenőrizte az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya a személy- és vagyonvédelmi, valamint a takarítócégek foglalkoztatási gyakorlatát.

T. B.

Egyes cégeknél folyamatos az ellenőrzés

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A decemberben közzétett jelentés szerint az ellenőrzés 871 vállalkozás kétezer 181 munkavállalóját érintette, és a munkáltatók 70 százalékánál, azaz több mint hatszáz cégnél tártak fel az ellenőrök a vizsgálatba bevont munkavállalók 61 százalékát (1333 embert) érintő valamilyen munkaügyi jogsértést. Ez kis javulást jelent a 2017-es vagyonvédelmi célvizsgálat tapasztalataihoz képest. 

 

Külön figyelmet szenteltek a fekete foglalkoztatásnak, az ellenőrzött munkavállalók 11,55 százaléka, vagyis 252 dolgozó jogviszonya volt rendezetlen. A legtöbb dolgozónál a munkaidő-nyilvántartással és a munkaidő-beosztással kapcsolatos szabálytalanságokat állapítottak meg, részben ismerethiányból, vagy a szabályozás téves értelmezéséből fakadóan, de jellemzően szándékosságból is. E hibák ugyanis elfedik a munkabérrel, munkaidővel, pihenőidővel kapcsolatos szabálytalanságokat is, így sértve a munkavállalók alapvető jogait. 

 

Jellemző, hogy a munkáltatók két-három havonta váltakoznak, amiről a munkavállalók sok esetben nem is tudnak, mert nincs munkaszerződés. Az egyéb szabálytalanságok közül jellemző, amikor a dolgozót késve, az ellenőrzés előtt jelentik be. Előfordult a foglalkoztatás megszűnésével összefüggő igazolások kiállításának és kiadásának elmulasztása, késedelme, a szabadsággal kapcsolatos szabálytalanság. A vizsgált foglalkoztatóknál gyakran nem voltak együttműködők, a hatóság megkereséseire nem reagáltak. 

 

Egy különleges példa szerint egy Heves megyei őrzési helyszínen egy ­munkavállalót találtak, aki előadta, hogy egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló szóbeli megállapodás alapján végzett portás munkát, az ellenőrzés napján reggel hattól másnap hat óráig. Portaszolgálatot adott, ki-beléptetett, műszakváltáskor ellenőrizte a dolgozókat. Ezer forint órabért kapott, amelyet átutaltak neki a hónap végén. A munkavállalót nem jelentették az adóhatóságnak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!