magyarok kenyere

2021.12.01. 18:39

Harminchárom tonna búzát adományoztak a Heves megyei gazdálkodók

Szerdán délután a Megyeházán tartották a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program Heves Megyei Adományozói ünnepségét.

Tóth Balázs

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke elmondta, idén rekord mennyiségű, 33 tonna búzát adtak össze a Heves megyei gazdálkodók, amelyből 23 tonna lisztet őrölt az Egri Malom, így bőven jut a rászoruló gyerekek, családok asztalára. Nyolc tonnát már elvittek a határon túli magyarok számára. A pénzadomány mennyisége ismét meghaladta az egymillió forintot. Lélekemelőnek nevezte, hogy kinőtte magát a Magyarok Kenyere program és megköszönte az adományokat és a munkát. Hozzátette, annak ellenére növekedett az adományozói kedv, hogy a pandémia is nehezítette a gazdák dolgát.

Az adományozó ünnepségen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő háláját, köszönetét és tiszteletét fejezte ki a gazdálkodóknak. Méltatta a felkészültségüket, tapasztalatukat, s megköszönte mindenki munkáját, aki lehetővé tette, hogy búza teremjen, majd abból liszt és kenyér készüljön. Szerinte ebben a nehéz időben jó helyre kerültek az adományok, s kívánta, folytassák a nemzetközileg is példaértékű akciót. Hozzátette, a magyarok és a gazdák egymásra vannak utalva, meg kell becsülni a termelőket.

Dr. Pajtók Gábor, Heves megyei kormánymegbízott szerint a gazdálkodók Szent Erzsébet példáját követik adományozásukkal, szerencsére ma már a jótékonyságra nem tekintenek rossz szándékkal. Dicsérte a gazdák szemléletformáló, nemzetet erősítő összefogását, szerinte a program közösséget épít. Kiemelte, az élelmiszer-termelés az elmúlt években hihetetlenül fontos lett, a következő időszakban egymilliárd ember kerülhet kritikus helyzetbe az élelemhez való hozzájutásban. Ezért fontos, hogy a Covid járvány idején is biztosították a gazdák az élelmiszert, a kormány pedig támogatja őket. A következő hét évben négyezer milliárd forint juthat a hazai agráriumra.

Előházi Irán, az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója adta át a 14 tonna lisztet jelképező zsákot Árvai Ferencnek. Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Jakab István, a MAGOSZ elnöke megköszönte a gazdák elkötelezettségét és adományozását, miközben a rossz időjárás és az áremelkedés ez ellen hatott. Mint mondta, 2019-ben országszerte 6500-an, idén 8600-an adományoztak. Azt gondolták, nem sikerül megismételni a tavalyi eredményt, de ismét 1100 tonna búza gyűlt össze. Mint mondta, Kárpátalja segítségre szorul, tavasszal kukorica, ősszel búza vetőmagot vittek a térségbe.

Előházi Irén, az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója elmondta, örül, hogy ismét őket kérték föl a búza megőrlésére, szívesen vesznek részt a programban jövőre is. Ő adta át jelképesen az adományt Árvai Ferencnek, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatójának. Árvai Ferenc áldást kért a gazdákra. Mind mondta, közös a cél, hosszú volt a búzaszem útja a rászorulók asztaláig. Tolmácsolta a családok örömét. A mai világban néha aggasztó jelek érkeznek, de ez az összefogás jó jelet küld. Szerinte a boldog családok építenek erős nemzetet, aki azonban nem tudja, mit ad enni a gyerekének, valószínűleg nem boldog.

A Mezőszemere és Körzete Gazdakör tagjai, mezőszemerei, egerfarmosi, szihalmi gazdák is részt vettek az adományozásban. Kotán Zoltán elmondta, a kezdetektől részt vesznek a programban, eleinte boldogok voltak, ha 10-50 kiló búzát is adhattak, ki mennyit tudott, önzetlenül. Meggyőződésből csatlakoztak, a határon túli magyarok egyben tartása indította meg a gazdákat, mindenki adományozott közülük. Van, aki pénzt ad, van, aki terménnyel járul hozzá az akcióhoz, nincs kitűzve, hogy ki mennyit adjon. Az adományozás lelkük mélyéből fakad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában