Fejlesztés

2022.01.27. 19:19

Szijjártó Péter is megtekintette a Berva-völgyi Eurocircuits új beruházását (fotók)

Kétmillió euróért bővítették a gyártást, építettek szociális épületet és korszerű gépet is vásároltak.

Tóth Balázs

Nyitrai Zsolt, Szijjártó Péter és Wachter Gábor a fejlesztések megtekintése közben Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszár Márk

Fotó: Huszar Mark

Átadták az Eurocircuits legutóbbi beruházásait a Berva-völgyben. A csütörtöki eseményen a nyomtatott áramköröket gyártó cég ügyvezetője, Wachter Gábor ismertette a vállalat történetét. A belga tulajdonosok harminc éve kezdtek bele a vállalkozásba Kelet-Európában. Az Ázsiába települt nagy volumenű gyártással szemben a prototípusok és a kis szériák előállításában, s a gyorsaságban látták meg a piaci lehetőséget, 1999-től pedig az online értékesítési vonalat is elindították.

 

Az egri üzem 2004-ben épült, s a termelés 2010-ben már 90 százalékban exportra ment, 95 százalékban online zajlott a megrendelés. A vevői igényeknek megfelelően, a világon egyedülálló módon, 2016-tól alkatrész-beültetést is végeznek. Ma 12 ezer vevőjük van, közülük 2300-an igénybe veszik a beültetést. A járvány idején, Kína lezárása után, fölmérték a megrendelők igényét, amely azt mutatta, tartanak a további lezárástól és több megrendelésre lehet számítani, ezért a kapacitás növeléséről döntöttek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásából a szennyvíztisztító kapacitását növelték, a szociális funkciókat ellátó helyiségeket átadták a gyártásnak és új központi épületet építettek. Gépeket is vásároltak a kétmillió eurós projekt keretében.

 

Dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott elismerését fejezte ki, hogy a cég a nem túl kedvező elhelyezkedés ellenére szépen fejlődött. Munkatársai olyan teljesítményt nyújtottak, hogy folyamatosan fejlesztették az egri gyárat. Bízik benne, hogy az iparosítást szorgalmazó kormánypolitika mellett a közigazgatás is hozzájárult ahhoz, hogy fejlődjenek a vállalkozások.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt két év egészségügyi és gazdasági válságáról beszélt. Az első évben 42 százalékkal zuhantak a beruházások, több gyár bezárt, s 114 ezer munkahely vált a válság áldozatává. Abban hittek, hogy a bezárt üzemek újranyitnak, ám a kereslet-kínálat eltért egymástól, éles harc indult a kapacitások újraelosztásáért. Nem a leépítést választók, hanem a bátran fejlesztők kaptak lehetőséget. Nem lehetett azonban mindenkitől beruházást elvárni, ezért az állam ebben segített. Tavaly 1886 milliárd forintnyi beruházás indult az országban, rekord sokan, 4,7 millióan álltak munkában, az export 110 milliárd euró volt. Az elektronikai iparban 21 százalékkal nőtt a termelés, ami elérte a 8 ezer milliárd forintot, s 144 ezren dolgoztak az ágazatban. Az Eurocircuits szegmense meghatározó szereplője, világszinten a tíz legnagyobb gyártó között van. 

 

A cég 690 millió forintért ruházott be, amihez 282 millió forint állami támogatást kapott. Szijjártó Péter elmondta, Heves megyében 48 beruházás zajlik, amelyek értéke 40 milliárd forint, ebből 14 milliárd állami támogatás. Mindezek 13 ezer 600 munkahelyet segítenek megőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!