Mátrafüred

2022.02.15. 19:00

Megnyitotta az új gazdasági évet a Heves Megyei Iparkamara (fotók)

Díjátadóval, illetve a klímavédelmi célokról és az ehhez kapcsolódó tervekről szóló előadással nyitották meg az évet a kamara és a vállalkozók.

Dr. Botos Barbara hosszabb előadást tartott az évnyitón Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Szántó György

A megújult mátrafüredi Avar Hotelben tartotta idei gazdasági évnyitóját a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK). Az összejövetel első perceiben Herman Istvánról, a kamara tavaly elhunyt korábbi kézműipari alelnökéről emlékeztek meg. Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke felidézte Herman István társadalmi és politikai szerepvállalását, s azt, hogy sokat tett a mesterképzés újraindulásáért, a mesteri tradíciók ápolásáért. Hozzá köthető A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében című rendezvénysorozat elindítása is.

 

Dr. Bánhidy Péter köszöntőjében a klímapolitikát helyezte előtérbe, amely kulcskérdés lesz a következő évtizedekben. Egy több évtizeddel ezelőtti erdélyi nyaralása kapcsán felidézte azt, hogy akkoriban egy román vízimolnár reálisan gondolkodott és saját magának épített ki villamos hálózatot, összhangban a természettel. Több évtizeddel később felelőtlen tesztek, rossz döntések miatt megtörtént a csernobili tragédia, 2011-ben pedig a nem kellően magas gátak miatt egy földrengést és egy szökőárat követően a fukusimai atomerőmű baleset.

 

A megye gazdaságára rátérve kiemelte, az itteni vállalkozók racionálisan fölmérték a helyzetet az elmúlt két évben és olyan döntéseket hoztak, amelyek stabilitást jelentenek és jövőképet is mutatnak. A megyében 49 ezer vállalkozás működik, közülük negyvenezer önálló vállalkozó, akik főleg a mezőgazdaságban, ingatlanügyekben érdekeltek. A kilencezer társas cég háromnegyede kis- és középvállalkozás. Az ipari termelés 2020-ról 2021-re 17 százalékkal emelkedett, az ipari értékesítés 18 százalékkal nőtt. A jövőt illetően pozitívak az előrejelzések, az alapanyag biztosítása, az energia ára és a szállítás a kérdéses, a megye cégeit is érinti a chiphiány. A kamara elnöke hozzátette, tavaly 595 vállalkozással egyeztettek és negyven milliárd forint hitelt helyeztek ki a Széchenyi Kártya különböző konstrukcióinak keretében. A kamara elnöke végül sok sikert, egészséget, erőt és kitartást kívánt a vállalkozásoknak.

 

A gazdasági évnyitókon Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is állandó előadó, most viszont az esemény kezdete előtt nem sokkal lemondta a részvételét.

 

Hosszabb előadást tartott viszont dr. Botos Barbara, az Innovációs és Technológia Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára. Ismertette, hogy az Európai Unió és Magyarország milyen szén-dioxid kibocsátási vállalásokat tett 2030-ig és 2050-ig. Mint mondta, 1990-hez képest 100 millió tonnáról 64 millió tonnára csökkent az ország éves kibocsátása, 2030-ig bruttó 40 százalékos a vállalás itthon és 55 százalékos uniós szinten. A magyar cél teljesülni fog a Mátrai Erőmű szenes blokkjainak bezárásával és földgáz tüzelésű erőmű építésével.

 

Dr. Botos Barbara beszélt az Európai Zöld Megállapodásról, amely sok területet érint, vannak kérdések, amelyekben megegyeztek az államok, de számos vita zajlik az egyes fejezetek miatt. A megállapodás védené az európai ipart, hiszen klímavámot kellene fizetni az olyan országokból importált cement, acél, áram, műtrágya, vagy műanyag alapanyagok után, ahol nincsenek klímavédelmi intézkedések. A szociális klímaalapot számos, főleg szegényebb tagállam ellenzi, hiszen annak bevezetésével a lakosságra hárulna plusz teher, bár az országok kapnának pénzt az energiahatékonyság javítására. A helyettes államtitkár hozzátette, a hatékony távhőrendszerek fogalmát is bevezetik, a 203 hazai távhő szolgáltató közül 30 hatékony és 13 felel meg a követelményeknek.

 

Dr. Botos Barbara előadásában kitért a hazai stratégiákra is, ismertette például a hidrogénnel, vagy az akkumulátorral összefüggőt, a megújuló energiaforrások használatát, illetve a tervezett KEHOP Plusz pályázati programot és a szénrégiók Igazságos Átmenet Alapjának elképzelt működését is.

 

Az eseményen Márkus Liza gyöngyösi énekes előadását is meghallgatta a publikum, végül dr. Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke mondott pohárköszöntőt, kiemelve, hogy a bátor vállalások mögé tartalmat a vállalkozások tesznek. Reméli, a járvány alatt kaptak vissza segítséget a kormánytól.

Gazdasági díjakat is átadtak 

Heves Megye Gazdaságáért Díjban részesült dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott, s a K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft. A Heves Megye Innovatőre Díjat a Nordfilm Packaging Kft. kapta. Kamarai Munkáért Díjban részesült Pásztor Csilla, a Gyöngyös Televízió szerkesztő-műsorvezetője, Demeter András egyéni vállalkozó, Stokkerné Csanádi Veronika, a ZF Hungária Kft. személyügyi vezetője és Muri Mihály képzési munkatárs, tanműhely koordinátor, illetve Misz József, az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola pedagógusa, Tajtiné Lesó Marianna Györgyi, a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa, Rozmán Éva, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium igazgatója. 

 

Az újonnan alapított Zöld Gazdaságért Díj Dekarbonizációs díjában részesült az EXXOIL Bt., s Birincsik András egyéni vállalkozó. A 2020-as Gyöngyös Város Gazdaságáért Védjegyet nagyvállalat kategóriában a MIAS Hungary Kft., KKV kategóriában a Lédem 2000 Kft., mikrovállalkozás kategóriában a Learn Virtual Europe Kft. kapta meg. Korrekt Partner védjegyet vehetett át Nyeste Ágnes egyéni vállalkozó (BébiDizájn), Dudás Péter egyéni vállalkozó (Dudás Lakás-szépítés) és az Eventwin Kft. (Higiguard).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!