Beruházás

2022.03.24. 16:15

Másfél milliárd forintból fejlesztették a Sanatmetált - fotók

Közel harmadával növekedett az orvosi eszközöket gyártó cég termelő kapacitása, még jobban elmozdultak a digitalizáció irányába. A csütörtöki záróeseményen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett.

Tóth Balázs

Közel másfél milliárd forintból fejlesztett az elmúlt két évben a Sanatmetal Kft. Az orvosi, gyógyászati eszközöket gyártó egri cég az Egészségipari Támogatási Programban kapott 724 millió forint állami támogatást a fejlesztéshez, amelyhez a vállalkozás 746 millió forint önerőt tett hozzá. Egyebek mellett felújítottak több öltözőt és a szociális blokkot, új tisztateret építettek, s vásároltak tizennégy modern termelő berendezést, köztük CNC gépeket, sterilizálót. Új technológiai lehetőségek nyíltak további automatizáció, robotizáció felé.

 

A csütörtöki ünnepélyes záróeseményen Varga Mihály pénzügyminiszter aláhúzta, a Sanatmetal az elsők között került be az Egészségipari Támogatási Programba. Az elmúlt évek eseményei, a koronavírus járvány és a most Ukrajnában zajló háború is arra hívja föl a figyelmet, fontos az önellátás, egyebek között a saját egészségügyi gyártók megléte. Korábban a hazai kórházak nyolcvan százalékban külföldi beszállítók termékeit használták. Állami támogatással jött létre orvosi maszkgyár, pipettagyár, s két cég is képes lélegeztetőgépeket gyártani. Ötvenhét cég 87 milliárd forint beruházást hajtott végre az állami pénz segítségével. Helyben lehet tartani a szellemi potenciált és az exportteljesítmény is nőhet, hangsúlyozta.

 

 

 

Dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott a gazdaság növekedéséről, a kutatás-fejlesztésben tevékenykedők létszámának növekedését emelte ki. Méltatta a megye gazdaságának fejlődését, mondván, növekszik a cégek hozzáadott értéke. Dicsérte a Sanatmetalt, amely manapság 350 családnak biztosít megélhetést. A cég a jogelőd Finommechanikai Vállalattal együtt ötven éves múltra tekint vissza, tulajdonosa pedig kitartó és energikus, kisugárzása a vele dolgozókra is hat. Szerinte a most befejeződött beruházás stabilizálja a cég pozícióit. A legnagyobb érték az embereknek az egészség, a Sanatmetal pedig egy értékteremtő vállalat, húzta alá.

 

 

Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója fölelevenítette a cég történetét, a nemzetközi terjeszkedést. Mint mondta, a most befejeződött fejlesztést 2020 augusztusában kezdték el, sok egri cég dolgozott rajta. Köszönetet mondott az kivitelezőknek, hiszen a termelés mellett kellett dolgozniuk. A beruházás nyomán 29 százalékkal nőtt termelő kapacitásuk és 29 új munkavállalót tudnak alkalmazni. Lecserélték az SAP vállalatirányítási rendszert egy olyan szoftverre, amely jobban megfelel az ipar 4.0 törekvéseknek, átalakul a kereskedelmi logisztika.

 

 

Prezentációjában külön kiemelte a képzések fontosságát, hiszen a piacvezető cégek előnyét nem a technológia, hanem az orvosok továbbképzése jelenti. Létrehozták a Sanat Akadémiát, ahol képzik az általuk gyártott termékek felhasználóit. Más országok gyártóival, innovatőreivel karöltve arra törekszenek, hogy létrejöjjön egy Európai Egészségipari Innovációs és Képzési Központ, így vegyék fel a versenyt az amerikai gyártókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!