Állattartás

2022.03.08. 18:50

Saját telep épülhetett a szürke marháknak Dél-Hevesben

Ötszáz szürke marhának és kárpáti borzderesnek építettek otthont másfél milliárd forintból Dél-Hevesben.

Tóth Balázs

Állattartó telepet épített Tarnaszentmiklós határában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). Az épületeket kedden ünnepélyesen át is adták, de az állatok csak később vehetik birtokba a létesítményt, mert több gépet és berendezést még ezután szállítanak a helyszínre. 

 

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója elmondta, természetvédelmi célú állattartást végeznek a térségben, hogy megőrizzék a dél-hevesi puszta értékes gyepterületeit, azok flóráját, faunáját. Hozzátette, elsőként Parádon fogtak hasonló programba, ahol hegyi legelőt állítottak helyre kárpáti borzderes szarvasmarhákkal, de ezt befejezték, a marhákat pedig Tarnaszentmiklósra telepítették. 

 

Dél-Borsodban Tiszabábolnán, a Batúz-tanyán is tartanak állatokat, száz furioso-north star lovat, száz magyar tarkát és nyolcvan kárpát borzderes marhát, illetve háromszáz merinói juhot. 

 

Szürke marhákat Tarnaszentmiklóson tartanak, jelenleg egy bérelt telepen. A környéken uniós KEHOP-pályázat segítségével állították helyre a vizes élőhelyet Pélyen. A Hevesi Füves Puszták természetvédelmi területen a cél a madárvédelem, olyan ritka fajok élnek itt, mint a túzok, de jelölő faj a kék vércse is, amely csak ott talál táplálékot, ahol nem intenzív a mezőgazdaság, s megfelelő magasságú növényzet borítja a gyepet, szántót. Tarnaszentmiklós és Pély határába 2013-ban 84 egy éves üszőt és tucatnyi 3–4 éves tehenet hoztak, ezt az állományt tervezték félezresre fejleszteni. Ehhez saját telephelyre volt szükség, amelynek létrehozására közel másfél milliárd forint európai uniós támogatást nyertek, amelyhez 102 millió forint önerőt kellett biztosítaniuk. 

 

A komplexumban százötven tehén s 135-135 egy- és kétéves borjú kap majd helyet. Ezenkívül 60–80 tenyészbikajelöltet is nevelnek majd. A környéken hatszáz hektáron legelhetnek majd az állatok, s szintén hatszáz hektárt kaszálnak. 

 

Oláh Tamás, Tarnaszentmiklós polgármestere gratulált a beruházáshoz, amelyet lehetőségnek tart. Szabó Zsolt országgyűlési képviselő méltatta azokat, akik állattartással foglalkoznak, hiszen mindennap gondoskodni kell a jószágokról. Nagy elhivatottság és szeretet kell hogy legyen bennük, sokat kell adniuk. Munkájuk eredményét pedig csak több év múlva láthatják. Felhívta a figyelmet a fajta- és a fajgazdaság fontosságára. Szerinte egy hiba van csak, hogy kis telep épült, kellene hasonló akár Pélyre is. Az utóbbi évtizedekben lecsökkent a hazai állatállomány. Kívánta, hogy hulljon eső és áprilisban zöld legelőkre hajtsák ki az állatokat. 

 

Dr. Nagy István agrárminiszter az elmúlt évek nemzeti parkos beruházásait emelte ki. A nemzeti park igazgatóságok 185 egyedi beruházást hajtottak végre 78 milliárd forint értékben, ezzel párhuzamosan 319,5 ezer hektáron javítva az élőhelyeket. Ezeket folytatni kell, hiszen termőföldből nem lesz több, ezért minden négyzetmétert hasznosításra alkalmassá kell tenni. A BNPI 3,7 milliárd forint támogatást nyert, 12 projektjükből egyet már lezártak, három előkészítés alatt áll. Hat élőhelyet fejlesztenek, három pályázatból a területkezelés infrastrukturális fejlesztését teremtik meg. Hozzátette, többlettámogatást biztosítanak az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási programokra, az AKG eredményeit márciusban kihirdetik. 

 

Mintagazdaságként üzemelnek - A pályázat tartalmát Magyar Ádám, a BNPI pályázati referense ismertette. A hosszú távú természetvédelmi területkezelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Dél-Hevesi Tájegységben című uniós pályázatra nyert támogatás összege 1,463 milliárd forint, a teljes költség pedig 1,553 milliárd forint. A gazdálkodási központ régészeti feltárás után épült föl, itt kapnak helyet a gépek, a takarmánykészlet és termények, szociális létesítmények. A központ nyitott lesz, mintagazdaságként mutatják be az optimális gyepgazdálkodást a környékbelieknek. A gazdasági haszon nem mehet majd az ökológiai célok rovására. Extenzív gazdálkodási módokkal tartják fönn a mozaikos, nyílt pusztai tájat, őrzik meg a természetközeli társulásokat. A jószágokat a hamvajárási gyepeken és a pélyi szikeseken legeltetik majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!