Lakáspiac

2022.04.01. 07:00

Egyre többen költöznek ki a városokból kistelepülésekre Heves megyében is

A hazai trendnek megfelelően megyénkben is csökkent a városok lakossága, sok család a városi lakásából kertes, udvaros falusi házba költözött.

Molnár Helga

Egerből is közel ezren költöztek el kisebb településekre az elmúlt évben.

Forrás: Shutterstock

A kiköltözések továbbra is kulcsszerepet kapnak az országos, ezen belül a Heves megyei lakáspiacon is – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy mely szűkebb hazánkbeli helységekben nőtt a legnagyobb mértékben a lakók száma egy év alatt, hogyan változott az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője azt mondta, már 2021-ben is nagyon sokan választották Budapest és a nagyvárosok helyett a környékbeli településeket. A folyamatnak lendületet adott 2020-ban a karanténhatás, sok család a városi lakásából kertes, udvaros falusi házba költözött. 

Az országos trendek megyénkben is jól láthatók. A megyeszékhelyen 978-cal csökkent a lakók száma. Több környékbeli helység és üdülőkörzet növekedést könyvelhetett el

– A nagyvárosokban, a kiköltözések ellenére, nem csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az eladó lakóingatlanokra továbbra is van kereslet. Egerben az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 15 százalékkal, 467 ezer forintra emelkedett – tette hozzá Balogh László. A megyében például Kálban, Felsőtárkányban, Abasáron, Ecséden és Gyöngyöstarjánban 32 és 52 közötti számban növekedett a lakók száma. Ezzel párhuzamosan Kálban 41 százalékkal, 130 ezer forintra, Felsőtárkányban 62 százalékkal, 400 ezer forintra, Abasáron 32 százalékkal, 209 ezer, Ecséden 45 százalékkal, 167 ezer, Gyöngyöstarjánban 67 százalékkal, 247 ezer forintra emelkedett az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára. 
A szakember prognózisa szerint az ingatlanpiacon látott év eleji mozgások alapján folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések lakáspiacának erősödése. 
A háborús helyzet miatti változások jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. Ezek egyik módja a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését hozhatja. Balogh László úgy véli, a lakást vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok szerepe jelentősen felértékelődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!