Árak

2022.05.10. 11:25

Heves megyében sem kapni már 10-15 millió alatt ingatlant

Bár 25 millió forint nagy összeg, konkrétan 74 havi mostani átlagbérnek felel meg, mégis, az országos lakáspiacon az ennél alacsonyabb áron eladásra váró lakóingatlanok a jelenlegi környezetben viszonylag olcsónak számítanak.

M. H.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az utóbbiak miatt pedig a kereslet is fokozódik ebben a szegmensben. Ez részben köszönhető az elmúlt években látott lakáspiaci drágulásnak. Emellett szerepet kapott benne az is, hogy az infláció múlt év közepe óta tartó emelkedése után a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett – derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből.

 Heves megyében idén áprilisban közel 1500 lakóingatlan várt eladásra, ebből több mint 900-on volt 25 millió forintnál alacsonyabb „árcímke”. Tehát az olcsóbbnak mondható lakások részesedése 38 százalékot tett ki, míg tavaly ugyanekkor még 50 százalék volt ez az arány. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező városait nézve kiderül: a 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok részesedése Egerben mindössze 14 százalékos, Gyöngyösön 33, Hatvanban 17, Hevesen 43, míg Füzesabonyban 60 százalékos volt. A szóban forgó városokban eladásra kínált valamennyi új, illetve használt lakóingatlan átlagos négyzetméterára áprilisban 199–483 ezer forint között járt.

Forrás: ingatlan.com

 Tóth Zoltán, a Tóth-houseburse Kft. ügyvezetője a helyi piacról azt mondta, Heves megyében is jelentős árváltozást okozott 2019-től a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok. Ennek bevezetését követően ugyanis fokozatosan kikerültek az ingatlanpiacról a jobb állapotú, ötmillió forintnál kevesebbért megvehető ingatlanok. Ennél olcsóbban jelenleg többnyire legfeljebb szerkezeti hibás vagy konyha, fürdőszoba nélküli házakkal lehet találkozni a kínálatban az ingatlanosok szerint. A nagyobb városok – Eger, Gyöngyös, Hatvan – 10–20 kilométeres vonzáskörzetében például 10–15 millió forint alatt szinte már nincs belterületi lakóingatlan. Ugyanakkor a kisebb, kevésbé frekventált Heves megyei településeken is már számolnia kell a vásárlóknak a legalább hat-nyolcmillió forintos vé­telárral.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!