Munkanélküliség

2022.05.21. 17:17

Tizenegyezer fölötti az álláskeresők száma Heves megyében

A fejlettebb térségekben csökkent jobban a munkanélküliség áprilisban a megyében

T. B.

Munkalehetőségre várva. Nem könnyű állást találni

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Áprilisban országosan 241,8 ezer álláskeresőt regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A munkanélküliek 46 ezerrel voltak kevesebben az egy évvel korábbinál, kilenc és fél ezerrel csökkent a számuk márciushoz képest. A munkanélküliek közel fele legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett, diplomával bő 16 ezren kerestek állást. 

Heves megyében 11,2 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, ami márciushoz képest 540-es, az előző áprilishoz viszonyítva 1560-as csökkenést jelent. Az állástalanok között közel hétszázan még pályakezdőnek számítottak. A régióban majdnem 57 ezren voltak regisztrált munkát keresők, a számuk egy hónap alatt ezerkétszázzal, egy év alatt hatezer-háromszázzal lett kevesebb. 

Márciushoz képest kisebb-nagyobb mértékben minden Heves megyei járásban csökkent a munkanélküliek száma. Volt, ahol 10–20 személyes mérséklődést mértek, így a Füzesabonyi, a Gyöngyösi, a Pétervásárai Járásban, volt, ahol majdnem háromszáz ember került ki a nyilvántartásból, például a Hevesi Járásban. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest szignifikáns volt a csökkenés az Egri, a Gyöngyösi és a Füzesabonyi Járásban, de Heves és Pétervására körzetében növekedés tapasztalható. 

A munkaképes korú lakossághoz viszonyítva Hevesben hatszázalékos volt a munkanélküliség áprilisban, míg a régiós átlag 7,9, az országos pedig 3,8 százalékos. A megye munkanélküliségi mutatója az ötödik legmagasabb volt a megyék között. Két-két és fél százalékos volt a munkanélküliség Visontán, Mátraszentimrén, Nagyrédén, Markazon, Andornaktályán és Nagytályán, húsz százalék feletti Szúcson, Tarnaleleszen, Tarnazsadányban, harminc százalékot meghaladó Terpesen. Eger és Gyöngyös négy százalék körüli, Hatvan 4,7 százalékos mutatóval állt. 

A Heves megyei álláskeresők között több mint négy és fél ezren voltak, akik legalább egy esztendeje nem találtak bejelentett munkahelyet. Valamilyen pénzbeli ellátást bő hétezren kaptak a megyében, a nyilvántartásban szereplők hatvanhárom százaléka, ami kicsivel magasabb, mint az országos arány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!