Foglalkoztatás

2022.07.05. 16:41

A munkaidő-nyilvántartással volt a legtöbb gond Heves megyében

A legkisebb kereskedők sok esetben nem fizetnek bérpótlékokat a dolgozóknak.

T. B.

A kereskedelemben előfordul feketefoglalkoztatás/Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság március 21. és április 14. között a kereskedelemben működő munkáltatók ­foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Különös figyelmet fordítottak a piacok, vásárok húsvét előtti ellenőrzésére. Az akció végül 811 vállalkozást és azok 1687 munkavállalóját érintette. A látogatások a munkáltatók 78 százalékánál, 631 vállalkozásnál tártak fel munkaügyi jogsértést, a vizsgált munkavállalók 77 százalékánál, ezerháromszáz embernél volt apróbb-nagyobb probléma. Összesen 112 munkavállaló jogviszonya volt rendezetlen. 

A tapasztalatok szerint a kereskedelemben elsődlegesen nem a munkavállalók feketefoglalkoztatása a jellemző, hanem a nyitvatartási idő lefedése minél kevesebb dolgozó igénybevételével. A legtöbb munkavállalót érintő szabálytalanság a munkaidő-nyilvántartással és munkaidő-beosztással kapcsolatban volt, melyek elfedik az egyéb szabálytalanságokat is. Gyakori, hogy nem tudják a munkáltatók a jogszabályi előírásnak megfelelően alkalmazni a munkaidőkeretet, így annak rugalmas oldalát sem használják ki például a munkaidő beosztása során. 

A piacokon, vásárokon jellemzően őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként végzik az árusítást, munkavállalót nem, vagy eseti jelleggel alkalmaztak, az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a jellemző. A nagy áruházláncokkal szemben előfordul, hogy az 1-2 embert foglalkoztató kiskereskedők nem fizetnek bérpótlékot a munkavállalóknak. 

Márciusban például egy Heves megyei üzletben tartottak ellenőrzést, ahol egy bolti eladó dolgozott. Ő tanúként nyilatkozta, hogy két műszakban dolgozik, alkalmanként vasárnap is. Bemutatta a márciusi munkaidő-nyilvántartását, amit hiányosan vezettek. A márciusi munkaidő-beosztása és munkaidő-nyilvántartása szerint a beosztástól eltérő rendkívüli munkavégzéseket is teljesített. A munkavállaló minden hónapban egyforma bért (szerződés szerinti alapbért) kapott, amely nem tartalmazta a bérpótlékokat. A munkáltató műszak- és vasárnapi pótlékot sem fizetett, s a beosztástól eltérő rendkívüli munkavégzést sem ellen­tételezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!