Ingatlanok

2022.07.17. 12:17

Egy kis szerencsével 80 ezer forintért lehet lakást bérelni Egerben

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány hatásai miatt rendhagyó volt az albérletszezon, megnéztük most mi a helyzet.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Bár a felvételi ponthatárok kihirdetésével kap nagyobb lendületet a nyári albérletszezon, a kereslet már több országrészben júliusban is erősödött – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely azt is megmutatja, hogy az egyes nagyvárosokban mennyibe kerülnek a legolcsóbb albérletek.

Hol a legerősebb a kereslet?

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány hatásai miatt rendhagyó volt az albérletszezon, mert a kereslet is felpörgött, s a kínálat is jelentősen bővült. Tavaly januárig Budapesten csökkentek a bérleti díjak, most viszont szinte mindenhol drágulással kanyarodik rá a csúcsidőszakra a piac – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály az alacsony bérleti díjú, az alacsonyabb bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé tolják majd el a keresletet.

Az ingatlan.com összesítése szerint pár nappal a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt a keresletet nézve a főváros mellett Győr-Moson-Sopron és Csongrád megye emelkedik ki az országos mezőnyből. Budapesten 24 százalékkal a másik két megyében 20 és 8 százalékkal nőtt az ezer kiadó lakásra jutó kereslet idén júliusban.

Ennyiért lehet a legolcsóbban bérelni

Az ingatlan.com kínálata alapján megnéztük, hogy Budapesten és a megyeszékhelyeken mennyiért lehet kibérelni a teljes kínálat legolcsóbb 10 százalékába tartozó kiadó lakásokat. Bár Budapesten az összes albérletet nézve júliusban 195 ezer forint volt az átlagos összeg, a legalacsonyabb bérleti díjjal rendelkező lakásoknál havonta 130 ezer forintnál is alacsonyabb a havi bérleti díj – közölte Balogh László.

Győrben 150 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj, ugyanakkor a legkedvezőbb áron kínált albérletek havi díja 113 ezer forintot tett ki. Szegeden a 140 ezer forintos városi átlaghoz képest 94 ezer forintért kínálták a legolcsóbb albérleteket. Az egyetemvárosok közül például Debrecenben 107 ezer forint, Veszprémben 130 ezer forint, Miskolcon 75 ezer forint, Pécsen 90 ezer forint volt a legolcsóbban elérhető albérletek havi díja.
Eger a mezőny vége felé található, a hevesi megyeszékhelyen a legolcsóbb albérletet 80 ezer forintért kínálják, átlagosan pedig 110 ezer forintot kérnek el egy bérleményért. 

Az ingatlanbazar.hu-n is szétnéztünk, Egerben a legolcsóbb lakás 130 ezer forint, a legdrágább pedig 250 ezer egy hónapra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!