Aszály

2022.07.04. 07:00

Baj lesz a kukorica-, a napraforgóterméssel, ha marad a tikkasztó hőség, szárazság

Az agrárminiszter szerint itthon nem lesz hiány gabonából, de világszinten igen.

Tóth Balász

Folyik a gabona betakarítása.

Forrás: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

Nem sok csapadék esett idén Heves megyében, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület meteorológiai automatái szerint Aldebrőn 97,44, Gyöngyösön 136,15, Hevesen pedig 118,54 milliméter csapadék hullott. Ehhez a szárazsághoz nagy meleg is társul, így nem véletlen, hogy az aszálykészültség szinte az egész megyében a legmagasabb (a megye keleti felén), vagy a második legmagasabb fokozatú, a pár nappal ezelőtti eső miatt a Jászsághoz közelebbi térséget kivéve pedig mindenhol a magas az aszályérték. A gabonatermés valahol a fele a tavalyinak.

 

Dr. Nagy István agrárminiszter tarnabodi látogatásán az aszályról elmondta, rendkívül nehéz helyzetben van az ország, hiszen az elmúlt másfél hétben 231 ezer hektáron jelentettek aszálykárt a gazdák.

- Rendkívüli módon várjuk az esőt, ha napokon belül nem érkezik csapadék, az őszi aratású kapásokkal lesz nagy baj. Kényszervirágzik a napraforgó, a kukorica furulyázik, rendkívüli a helyzet, az évszázad aszálykára lesz. A tavaszi vetések, illetve amit az aratással érintett növények esetében szórt a helyzet, van ahol időben érkezett a csapadék, az Alföldön azonban virágzáskor sem volt elég eső, a szemek kisebbek, a kötődés kisebb, a hirtelen meleg kényszerérést eredményezett, megfeleződtek a megszokott termésátlagok. Nagy gonddal küzdünk – mondta az agrárminiszter. Hozzátette, a kárenyhítési alap igénybe vételéhez szeptember 30-ig kell bejelenteni a károkat, megtörténik az összesítés, majd az elbírálás.

Kérdeztük a minisztert, mekkora élelmiszer áremelésre kell számítani. Kifejtette, összetett a helyzet, nem csak az aszálykár okoz nehézséget, hanem a szomszédban dúló háború is, teljesen kiszámíthatatlan minden. Soktényezős a piaci ár, kérdéses, kiszabadul-e a 20 millió tonna gabona Ukrajnából. Ha nem tudják kiszabadítani most, akkor az aratás utáni mennyiséget nem lesz hova tenniük, s akkor két év gabonamennyisége vesz kárba.

- Ez olyan fokú hiányt idéz elő szerte a világ piacán, ami olyan társadalmi befolyással fog bírni, amire gondolni sem merünk. Azokkal a szavakkal, hogy éhínség, élelmezési nehézségek, éhséglázadás, barátkoznunk kell nemzetközi szinten. Ez okoz nagy fejtörést nekünk. Magyarország saját adottságainál fogva 20 millió ember ellátására képes. Az aszály, a gyengébb termés nem befolyásolja, hogy legyen elég gabona. Felelős intézkedést hozott a kormány, hogy kiviteli bejelentési kötelezettséget írt elő a gabonára, kontrollálni tudjuk s mennyiséget. Amit nem tudunk teljesen, az a világpiaci ár. Óriási vákuum van, szívná mindenki ki a gabonát, hajtja föl az árat, verseny van érte, s valakinek nem fog jutni. Ezért az árak egyre jobban mennek följebb. Most három hete megtorpanás látszik mert aratás van, van még a raktárakban az előző évi termésből, így dömping van – mondta dr. Nagy István.

Kérdeztük arról is, hogy gond lehet a mezőgazdasági termeléshez szükséges input anyagokkal ősszel. Szerinte a háború mindenre kihat, az üzemanyagok árára, az energiaárra, a műtrágyák árára. A műtrágya alapja földgáz, ezért van áremelkedés. Ezért a békében érdekelt az ország, az hozna erősödést, gazdasági növekedést, stabilitást.

Az ártámogatás kapcsán azt mondta, ársapka van érvényben, például az üzemanyagok árára, a rezsivédelemben erőn felül teljesít az állam, amelynek a magyar családok védelme az első vállalása. A műtrágyaárakról föltett kérdésre azt válaszolta, ez esetben az a felelőssége az államnak, hogy abból legyen elegendő, erről kell intézkedni. A megnövekedő gabonaár szerinte kompenzálja a műtrágyaárat is.

Címkék#aszály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!