Áremelkedés

2022.08.14. 17:24

Átlag fölötti áron strandolunk Heves megyében

Több megyei fürdő is az országos átlagár fölött kínálja a belépőt.

HEOL

Az Eger Termál- és Strandfürdőt is bezáratná a polgármester

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei hírlap

Heves megye is bővelkedik fürdőkben és strandokban, ahhoz pedig, hogy ezek szolgáltatásait igénybe is vegyük, jegyet kell vásárolnunk. A Thermál Online felmérése szerint a tavalyi árakhoz képest 20, míg a mérés első éve (2012) óta 90 százalékkal növekedtek az átlagárak. Tíz éve összesítik a magyar fürdők jegyárait, ebből pedig átlagot számolnak. Ez alapján idén nyáron az átlagos jegyár 3183 forint.

Mivel egy fürdő többféle jegyet is árul többféle áron, így bizonyos szabályok mentén kellett dolgozniuk, mégpedig:

  • Minden fürdőnél a nyári szezonban érvényes, egész napos felnőtt jegyárat vették figyelembe.
  • A többféle jegytípust kínáló fürdők esetében a legolcsóbbal számoltak.
  • Amennyiben külön volt a hétvégi és a hétköznapi jegyár, akkor a hétvégit nézték, mivel akkor tudnak többen fürdőbe menni.

2012-ben 1696 forint volt az átlagár, és egy jelentősebb ugrás volt 2015 és 2016 között, egy 8,8 százalékos emelkedés. A 2012 és 2013 közötti pedig a legkisebb emelkedés volt, mindössze 1,2 százalékos. A tavalyi átlagárhoz képest idén 19,9 százalékos drágulást tapasztalhatunk.

Ennek több oka is van:

  • Az elmúlt években a járványhelyzet miatt nem emelhettek árat, ezt pedig most pótolják a fürdők üzemeltetői. (Volt olyan fürdő, ahol nem emeltek árat, de az alap belépőt megszüntették, és ezzel mindenki kénytelen volt a magasabb összeget kifizetni.)
  • Az energiaárak növekedése is hatással van a fürdők áraira. A kisebb fürdőkre kevésbé, de ahol nagy fedett részek vannak, vagy nagy energiaigényű csúszdaparkok, ott komoly kihívást jelent a színvonal fenntartása.

A Termál Online teljes cikke itt olvasható el.

Az idei átlagos 3183 forintos árhoz képest nézzük meg néhány Heves megyei fürdő árait. Az egri strandon főszezonban a felnőtt napi jegy 3200 forint, a demjéni termálfürdőben 2990 forint. A bükkszéki termálfürdőben egy felnőtt napijegyért 4000 forintot kérnek, míg Egerszalókon egy felnőtt napi jegy 6500 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!