Szőlőművelés

2022.09.29. 17:30

Még három-négy hétig is eltarthat a szüret az Egri borvidéken

Évszázada nem tapasztalt aszályt követően szüretelhetnek a szőlősgazdák. Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint az előzetes félelmek ellenére mégiscsak elfogadható mennyiségben, s jó minőségű szőlőt szedhetnek a termelők.

S. S.

Javában tart a szüret

Forrás: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Heol.hu kérdésére azt mondta: bár 1901 óta nem tapasztalt aszály után vagyunk, az előzetes félelmekhez képest mégis lesz termés elfogadható mennyiségben és jó minőségben.

A szakember emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztustól ez év augusztusáig mindössze 250-300 milliméter csapadék hullott a borvidéken, az is inkább két nagyobb szakaszban, az előző év novemberében és idén április környékén. Tudott dolog, hogy a szőlő még ebben a környezetben is a legkitartóbb növény, s amikor július-augusztusban akácosok, erdőrészek mutatták már-már a lombhullatás jeleit, a szőlő átvészelte a szárazságot és összességében szép termés ígérkezett.

- Növényvédelmi problémák az időjárásnak is köszönhetően viszont kevésbé voltak – tudatta Farkas László. – Az idei esztendőben különösen megmutatkozott, hogy ki, milyen gondossággal, alapossággal művelte az ültetvényt. A szőlő betakarítható lett, ugyanakkor azokon a területeken, ahol a termés nem volt  korlátozva, illetve a talajműveléssel nem segítették a vízgazdálkodást, ott mennyiségben féltermés, harmadtermés mutatkozik, hektáranként 50 mázsa alatt szüretelnek a tőkékről.

A hegyközségi tanács elnöke úgy látja, hogy ahol nem volt túlterhelés és némi csapadékot is kaptak, augusztusban ott nem lett gyenge a termés mennyisége – 80-100 mázsa –, s a minősége, a cukorfoka sem rossz. Persze, területenként és fajtánként is rendkívül változó a kép. A két-három hete tartó csapadékos idő a szőlőben eddig  kárt nem tett, a szemek nem repedeztek meg, nem is rohadnak, ugyanakkor kihizlalni sem tudja már őket az eső. Tény, hogy a szüretet viszont nehezítik az esőzések.

– Szerencsére nem egyfolytában esik, így a kombájnoknak, a szüretelőknek  ugyan vannak nehézségeik, de tudnak dolgozni. Itt jegyzem meg, hogy az utóbbi időkben jelentősen bővült a gépi kapacitás a szedésben. Azt viszont sajnálatosnak tartom, hogy a szőlőárak nem követik le a költségek növekedését, s ez a helyzet igen csak rontja a termelési kedvet – mondta a szakember, aki szerint a szüret akár 3-4 hétig is eltarthat még a borvidéken.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!