Statisztika

2022.09.09. 11:29

Stagnált a munkanélküliek száma Heves megyében

A gyöngyösi térség csökkenése kompenzálta a többi járás szolid növekedését.

T. B.

Augusztusban 452 üres álláshely volt

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Augusztusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 231,1 ezer álláskeresőt regisztrált, ami az előző hónapok negatív rekordjához képest kismértékű emelkedést jelent, de továbbra is nagyon alacsony. Míg régiónkban 55,3 ezeren voltak bejelentett állás nélkül, addig megyénkben 10 ezer 640-en kerestek munkát. Utóbbi adat 14-gyel több az előző havihoz képest, de majdnem ezerrel elmarad a tavaly augusztusi értéktől. A pályakezdő munkanélküliek száma Hevesben 577 volt.

Augusztusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 3,6 százalékos volt országosan, megyénk ennél rosszabb adattal rendelkezett, itt 5,7 százalékos volt a munkanélküliség, az egész észak-magyarországi régiót tekintve pedig 7,7 százalékos. A nyugati és a központi régió megyéi voltak a legkedvezőbb helyzetben. 

Hevesben egy járást kivéve mindenhol emelkedett néhánnyal a munkanélküliek száma, ezt csak a gyöngyösi térségből elhelyezkedő közel nyolcvan fős csökkenés ellensúlyozta. Az állástalanok közül a megyében 6,9 ezren kaptak valamilyen pénzbeli ellátást, közülük bő ezernégyszázan álláskeresési járadékot, a többiek valamilyen segélyt. 

Augusztusban a foglalkoztatók országosan összesen 27 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 41 százalékához igényeltek támogatást. Az álláshelyek számában tartósan erős szezonalitás érzékelhető, ezért egyértelmű, a válság következményeként értékelhető tendencia nem mutatható ki a szakhatóság szerint. A nem támogatott állások elsősorban a rendőr, az egyszerű ipari, építőipari, mezőgazdasági foglalkozású, a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr, a konyhai kisegítő, húsfeldolgozó, a rakodómunkás, az intézményi takarító, a kézi csomagoló, mechanikai gép-összeszerelő foglalkozásokra vonatkoztak. 

Megyénkben a korábbi hónapokhoz képest kevés, 452 üres álláshelyet jelentettek be, de ugyanennyit sikerült is betölteni, s majdnem négyezer dolgozót kerestek még a felkínált álláslehetőségekre. Megyénkben az augusztusban újként kínált munkahelyek közül háromszázhoz igényeltek támogatást, százötvenhez pedig nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!