Egyenlő fizetések

2022.09.16. 12:07

Ugyanannyi pénz jár, ugyanazért a munkáért férfiaknak és nőknek a Schneider Electric gyöngyösi gyárában

A cég évek óta dolgozik a bérszakadék eltüntetésén.

HEOL

Forrás: Schneider Electric

A nők átlagosan több mint harmadával keresnek kevesebbet ugyanabban a munkakörben világszinten mint a férfiak, de még az Európai Unióban is 13 százalékos lemaradásban vannak a női fizetések. Az Egyenlő Fizetések Nemzetközi Napja, amit 2019 óta szeptember 18-án tartanak, erre a problémára és a helyzet megoldásának fontosságára hívja fel a figyelmet. A Schneider Electric évek óta aktívan dolgozik a bérszakadék megszüntetésén a nemek között, és mára elérték, hogy Magyarországon szinte teljesen meg is szűnt a különbség – áll a portálunkhoz eljutatott közleményben. 

Mint írják, a Világgazdasági Fórum 2021-es Global Gender Gap Report című jelentése szerint a nők világszinten átlagosan 37 százalékkal keresnek kevesebbet ugyanabban a munkakörben, mint a férfiak. Az Európai Unióban ugyan lényegesen kedvezőbb a helyzet, de még a közösségben is átlagosan 13 százalékkal volt alacsonyabb a nők órabére 2020-ban, mint a férfiaké. Bár ez még mindig tekintélyes különbség, némi javulás megfigyelhető, hiszen 2019-ben még 14,1 százalék volt ez az érték.

Szeptember 18-a az Egyenlő Fizetések Nemzetközi Napja, a kezdeményezést 2019-ben elindító EPIC (Equal Pay International Coalition) célja az volt, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a nemek közötti bérszakadék témájára. A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat évek óta aktívan dolgozik azon, hogy ugyanabban a munkakörben ne legyen különbség a nők és a férfiak fizetése között.

– A társaság magyarországi érdekeltségeinél az elmúlt években rendkívül komoly eredményeket értek el. Mára elérték, hogy a mintegy 2000 hazai munkavállaló bérében azonos pozícióban gyakorlatilag nincs különbség amiatt, hogy valaki nő vagy férfi, illetve alig 1 százalékot tesz ki azok számra, akiknél technikai okokból még nem történt meg a kiegyenlítést, de ez is küszöbön áll. Ahhoz, hogy ezt az eredményt elérjék, éves szinten az alkalmazottak összes juttatásaira fordított összeg egy meghatározott százalékát kifejezetten a bérkülönbségek rendezésére fordítják – kiemelték.

A Schneider Electric kiemelt figyelmet fordít a nemek közötti egyenlőség biztosítására, ami megmutatkozik az egyenlő fizetésekben is, de természetesen számos egyéb területen is. A vállalat fenntarthatósági törekvései között szerepel, hogy 2025-ig jelentősen növelje a nők arányát az újonnan felvett munkatársak, illetve a menedzsment körében, az erőfeszítéseink eredményeként az idei második negyedév végére a vezetői csapatokban már 27 százalék volt a nők aránya. A Schneider Electric befogadó munkaügyi politikája támogatja a nemek közötti egyenlőséget azáltal, hogy segíti a munkavállalókat abban, hogy jobban tudják kezelni a munkahelyi és magánéletüket - például a rugalmas munkavégzéssel vagy a családi okokból történő távolmaradás idejére fizetett szabadság biztosításával - mondta el Ivanov Katalin, a Schneider Electric országos HR igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!