Van mit fizetni

2023.01.04. 06:58

Faragtak le tartozásaikból a Heves megyei intézmények

November végén 1,7 milliárd forint lejárt adósságuk volt a Heves megyei állami intézményeknek.

Tóth Balázs

Az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet is sok adósságot halmozott fel

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Csökkent az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány. Ennek összege november 30-án 98,4 milliárd forint volt, ami 22,1 milliárd forintos csökkenés októberhez képest. Az ősz közepén 42 milliárdos volt az adósságnövekedés. Az összes tartozásból 30 nap alatti 34,5 milliárd, 30 és 60 nap közötti 19,8 milliárd, 60 napon túli lejáratú 40,6 milliárd forint és van még átütemezett adósság is. Az adósság döntő többsége szállítói tartozás.

A Heves megyei állami intézmények tartozása kissé csökkent, 1,946 milliárd forintról 1,709 milliárd forintra esett vissza. Több szociális otthon, valamint a tankerületek és a szakképzési centrum is nullázták lejárt adósságukat, ami összességében körülbelül 230 millió forintot jelentett, de nyolcvan milliót faragott adósságából a kormányhivatal (amely így is 170 millióval tartozik). Számos intézmény csak 1-2 millió forinttal csökkentette elmaradását, így a rendőrség is, amely 210 millióval tartozik.

A legjelentősebb tartozásállománnyal november végén is a hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet rendelkezett, amely növelte is elmaradását 686 millió forintról 790 millióra, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház lejárt tartozása 313 millió forintot tett ki, a Mátrai Gyógyintézeté 16 milliót. A Markhot Ferenc Kórház nem szerepelt az adóslistán.

A tartozók között volt többek között az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, a büntetés-végrehajtási intézet, vagy a katasztrófavédelem. A megyénk területén is működő vízügyi igazgatóságok tartozását rendezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!